Uwielbiam wiosnę i lato, bo możemy cieszyć się świeżymi owocami i warzywami. Skoro teraz sezon na botwinkę to zapraszam Was serdecznie na przepyszne pierożki z botwinką, serem feta, a całość podana z sosem koperkowym. Co tu dużo pisać, tego dania trzeba spróbować, na pewno się w nim zakochacie tak jak ja 🙂
Składniki:
- 250g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- letnia woda,
- ser feta 130g,
- 1/2 pęczka botwinki,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki,
- SOS:
- 1/2 pęczka koperku.
- 250 ml bulionu wołowego,
- śmietana 18% 3 łyżki,
- mąka 2 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, na wolnym ogniu, do miękkości. Botwinkę odcedzamy i studzimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miski wkładamy botwinkę i koperek, dodajemy pokruszony ser feta i podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.
Zagotowujemy bulion. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, dodajemy posiekany koperek; sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Po wlaniu śmietany całość należy dobrze rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi podajemy na sosie koperkowym posypane świeżym koperkiem. Smacznego 🙂