Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym

Uwielbiam wiosnę i lato, bo możemy cieszyć się świeżymi owocami i warzywami. Skoro teraz sezon na botwinkę to zapraszam Was serdecznie na przepyszne pierożki z botwinką, serem feta, a całość podana z sosem koperkowym. Co tu dużo pisać, tego dania trzeba spróbować, na pewno się w nim zakochacie tak jak ja 🙂

Składniki:

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • letnia woda,
  • ser feta 130g,
  • 1/2 pęczka botwinki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki,
  • SOS:
  • 1/2 pęczka koperku.
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • śmietana 18% 3 łyżki,
  • mąka 2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie:

Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, na wolnym ogniu, do miękkości. Botwinkę odcedzamy i studzimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miski wkładamy botwinkę i koperek, dodajemy pokruszony ser feta i podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.

Zagotowujemy bulion. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, dodajemy posiekany koperek; sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Po wlaniu śmietany całość należy dobrze rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi podajemy na sosie koperkowym posypane świeżym koperkiem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź