Małopolskie pierogi z suszoną śliwką, rodzynkami i sosem cynamonowym

Nie od dziś wiadomo, że Polacy uwielbiają pierogi. Tych słodkich pierogów nie może zabraknąć na Waszym wigilijnym stole. Ich dopełnienie stanowi sos na bazie śliwkowego kompotu wymieszany ze śmietanką i cynamonem. To prawdziwe niebo w gębie, polecam i zachęcam do ich przygotowania 🙂
Pierożki te są bardzo podzielne. Nie da się ich zjeść zbyt dużo, bo nadzienie jest bardzo sycące.
SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około ½ szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 150g suszonych śliwek,
  • 50g rodzynek,
  • 100ml śliwowicy,
  • 200ml wody,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 8 łyżeczek śmietany 18%,
  • 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Suszone śliwki i rodzynki umieszczamy w rondelku, zalewamy śliwowicą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy wodę i gotujemy razem 25 minut. Ugotowane owoce odsączamy, a płyn z gotowania redukujemy tak, aby pozostało go około 50ml. Śliwki drobno siekamy i mieszamy z miodem.



CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z przygotowanym sosem cynamonowym: zredukowany płyn z gotowania śliwek mieszamy ze śmietanką i cynamonem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie posiadamy śliwowicy możemy zastąpić ją wodą.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij