Drożdżówki z makiem i kruszonką

Uwielbiam przygotowywać drożdżówki. Latem króluję w nich owoce. A zimą: ser i budyń.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na przepyszne drożdżówki.

Pewnego dnia wpadłam na pomysł, aby jako nadzienie wykorzystać mak. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Moi drodzy, to są NAJLEPSZE drożdżówki z makiem! Puchate i miękkie ciasto, domowa masa makowa i dużo chrupiącej kruszonki. Smakowały nam bardzo. Nazwałam je makowcem w wersji delux.

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Takie drożdżówki z powodzeniem możecie zaserwować na wigilijnym stole. Są dużo łatwiejsze do przygotowania niż zwijana strucla makowa. I moim skromnym zdaniem są od niej lepsze, bo mają jeszcze porcję kruszonki.

Potrawy na wigilię - zestawienie pysznych i sprawdzonych przepisów.

Tak już sobie myślę, że może przygotuje je w wersji mini i podam bliskim w wigilijny wieczór? Polecam Wam serdecznie ten przepis!

Przygotowałam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście i Wy z łatwością upiekli te drożdżówki. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie w komentarzu. I czekam na zdjęcia Waszych wypieków 🙂

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Więcej drożdżowych wypieków z makiem

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

To makowiec w wersji delux! Pyszne i puszyste ciasto, dużo kruszonki i domowa masa makowa. Są obłędne w smaku. Sprawdzą się jako słodki przysmak makowy na wigilijnym stole. Ale równie dobrze można je piec przez okrągły rok.

Drożdżówki z makiem i kruszonką

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 20g świeżych drożdży,
  • 3 czubate łyżki cukru (45g),
  • ¾ szklanki mleka (180ml),
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
  • MASA MAKOWA:
  • 150g maku,
  • 25g miękkiego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 50g miodu,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 20g rodzynek,
  • 20g suszonej żurawiny,
  • 20g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Jeśli nie chcesz przygotowywać domowej masy makowej to śmiało użyj tej z puszki.

MASA MAKOWA: Mak umieszczamy w misce. Zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Można mak zalać wieczorem i zostawić na noc na blacie. Następnie mak odcedzamy na sicie lub gazie odciskając nadmiar wody.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy. Żurawinę drobniej siekamy. Zmielony mak łączymy z cukrem wanilinowym, masłem i miodem. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia. Następnie dodajemy żurawinę, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy i jajko. Mieszamy do dobrego połączenia. Masa powinna być wilgotna. Jeśli nie to dokładamy do niej 1 białko. Masa makowa na drożdżówki jest gotowa. Odstawiamy ją na bok.

Przygotowanie masy makowej.

Przygotowanie masy makowej.

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).

Jak zrobić drożdżówki?

Jak zrobić drożdżówki?

Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję przygotowanej masy makowej.

Drożdżówki z makiem przed i po upieczeniu

Drożdżówki z makiem przed i po upieczeniu

Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Bułeczki pieczemy około 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.

Drożdżówki polewamy lukrem

Drożdżówki polewamy lukrem

Upieczone drożdżówki możesz polać lukrem. W tym celu wymieszaj 1 łyżkę mleka z 4-5 łyżkami cukru pudru i polej po bułeczkach. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Jeśli przygotujesz drożdżówki z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź