Uwielbiam przygotowywać drożdżówki. Latem króluję w nich owoce. A zimą: ser i budyń.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na przepyszne drożdżówki.
Pewnego dnia wpadłam na pomysł, aby jako nadzienie wykorzystać mak. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Moi drodzy, to są NAJLEPSZE drożdżówki z makiem! Puchate i miękkie ciasto, domowa masa makowa i dużo chrupiącej kruszonki. Smakowały nam bardzo. Nazwałam je makowcem w wersji delux.
Takie drożdżówki z powodzeniem możecie zaserwować na wigilijnym stole. Są dużo łatwiejsze do przygotowania niż zwijana strucla makowa. I moim skromnym zdaniem są od niej lepsze, bo mają jeszcze porcję kruszonki.
Potrawy na wigilię - zestawienie pysznych i sprawdzonych przepisów.
Tak już sobie myślę, że może przygotuje je w wersji mini i podam bliskim w wigilijny wieczór? Polecam Wam serdecznie ten przepis!
Przygotowałam mnóstwo zdjęć krok po kroku, abyście i Wy z łatwością upiekli te drożdżówki. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie w komentarzu. I czekam na zdjęcia Waszych wypieków 🙂
Więcej drożdżowych wypieków z makiem
- Strucla makowa czyli makowiec zawijany
- Wianuszki z makiem
- Rogale z makiem
- Makowe ślimaczki ze śliwkami
To makowiec w wersji delux! Pyszne i puszyste ciasto, dużo kruszonki i domowa masa makowa. Są obłędne w smaku. Sprawdzą się jako słodki przysmak makowy na wigilijnym stole. Ale równie dobrze można je piec przez okrągły rok.
Drożdżówki z makiem i kruszonką
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 20g świeżych drożdży,
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 60g masła,
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 4 łyżki cukru (40g),
- 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
- MASA MAKOWA:
- 150g maku,
- 25g miękkiego masła,
- 1 duże jajko,
- 50g miodu,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 20g rodzynek,
- 20g suszonej żurawiny,
- 20g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Jeśli nie chcesz przygotowywać domowej masy makowej to śmiało użyj tej z puszki.
MASA MAKOWA: Mak umieszczamy w misce. Zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Można mak zalać wieczorem i zostawić na noc na blacie. Następnie mak odcedzamy na sicie lub gazie odciskając nadmiar wody.
Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy. Żurawinę drobniej siekamy. Zmielony mak łączymy z cukrem wanilinowym, masłem i miodem. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia. Następnie dodajemy żurawinę, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy i jajko. Mieszamy do dobrego połączenia. Masa powinna być wilgotna. Jeśli nie to dokładamy do niej 1 białko. Masa makowa na drożdżówki jest gotowa. Odstawiamy ją na bok.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części (po około 70g każda).
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję przygotowanej masy makowej.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.
Bułeczki pieczemy około 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.
Upieczone drożdżówki możesz polać lukrem. W tym celu wymieszaj 1 łyżkę mleka z 4-5 łyżkami cukru pudru i polej po bułeczkach. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Dla mnie najwspanialsze ! Zostałam poprowadzona za rączkę od początku do końca i wyszły idealne ! Gdy raz Spróbujesz, nigdy więcej nie kupisz z piekarni . Po prostu genialne
Dziękuję za miły komentarz 😍