Nie od dziś wiadomo, że Polacy uwielbiają pierogi. Tych słodkich pierogów nie może zabraknąć na Waszym wigilijnym stole. Ich dopełnienie stanowi sos na bazie śliwkowego kompotu wymieszany ze śmietanką i cynamonem. To prawdziwe niebo w gębie, polecam i zachęcam do ich przygotowania 🙂
Pierożki te są bardzo podzielne. Nie da się ich zjeść zbyt dużo, bo nadzienie jest bardzo sycące.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- ciepła woda (około ½ szklanki),
- NADZIENIE:
- 150g suszonych śliwek,
- 50g rodzynek,
- 100ml śliwowicy,
- 200ml wody,
- 2 łyżeczki miodu,
- 8 łyżeczek śmietany 18%,
- 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Suszone śliwki i rodzynki umieszczamy w rondelku, zalewamy śliwowicą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy wodę i gotujemy razem 25 minut. Ugotowane owoce odsączamy, a płyn z gotowania redukujemy tak, aby pozostało go około 50ml. Śliwki drobno siekamy i mieszamy z miodem.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z przygotowanym sosem cynamonowym: zredukowany płyn z gotowania śliwek mieszamy ze śmietanką i cynamonem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie posiadamy śliwowicy możemy zastąpić ją wodą.