Małopolskie pierogi z suszoną śliwką, rodzynkami i sosem cynamonowym

Nie od dziś wiadomo, że Polacy uwielbiają pierogi. Tych słodkich pierogów nie może zabraknąć na Waszym wigilijnym stole. Ich dopełnienie stanowi sos na bazie śliwkowego kompotu wymieszany ze śmietanką i cynamonem. To prawdziwe niebo w gębie, polecam i zachęcam do ich przygotowania 🙂
Pierożki te są bardzo podzielne. Nie da się ich zjeść zbyt dużo, bo nadzienie jest bardzo sycące.
SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około ½ szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 150g suszonych śliwek,
  • 50g rodzynek,
  • 100ml śliwowicy,
  • 200ml wody,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 8 łyżeczek śmietany 18%,
  • 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Suszone śliwki i rodzynki umieszczamy w rondelku, zalewamy śliwowicą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy wodę i gotujemy razem 25 minut. Ugotowane owoce odsączamy, a płyn z gotowania redukujemy tak, aby pozostało go około 50ml. Śliwki drobno siekamy i mieszamy z miodem.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z przygotowanym sosem cynamonowym: zredukowany płyn z gotowania śliwek mieszamy ze śmietanką i cynamonem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie posiadamy śliwowicy możemy zastąpić ją wodą.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź