Najważniejsze w pierogach jest dobre ciasto. Moje wychodzi idealne, elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Nie szukałam długo przepisu na dobre ciasto ponieważ moja mama takie robiła Kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem zapragnęłam pewnego dnia przygotować pierogi. Zadzwoniłam do mamy, aby podała mi swój przepis na ciasto. I ten przepis jest ze mną do dnia dzisiejszego. Jest to przepis na ciasto z olejem. Sekretem udanego ciasta jest jego "odpoczywanie".
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- ciepła woda (około ½ szklanki),
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto.
Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 3mm i większą szklanką wycinamy koła.
Na każdym kole układamy porcję nadzienia i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Z podanych proporcji wychodzi około 15-20 pierogów.
2) Pierogi, które już ulepimy trzymamy pod ściereczką, aby się nie zsychały.
3) Gotowe ulepione pierogi układamy na podsypanej mąką stolnicy lub deseczce.
4) Ciasto, z którym aktualnie nie pracujemy, przechowujemy zawinięte w folię, aby się nie zsychało.
5) Jeśli zostanie nam ciasta do zawijamy je w folię i przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
Nie macie pomysłu na farsz do pierogów? Polecam moje pierogi na słodko i na wytrawnie.
Ja też robię ciasto z olejem, jest najlepsze
Ja zawsze robię na oko
Nie wiedziałam, że ciasto musi odpoczywać, spróbuję tak zrobić
Jak ciasto odpocznie to lepiej się z nim pracuję, polecam wypróbować
A jajek się nie daje?
Nie, do ciasta wystarczy dodać tylko olej.
Dzięki Twojemu przepisowi po raz pierwszy udało mi się ciasto na pierogi! Dziękuję!
Polecam się
To ciasto jest wspaniałe! udały mi się pierwsze pierogi w życiu

Bardzo się cieszę!
pierogi wyszły bardzo dobre polecam
Dzień dobry,
a ma Pani dobry sposób na mrożenie pierogów? zastanawiam się czy je gotować wcześniej czy nie ?
pozdrawiam
Ja pierogi zawsze mrożę surowe. Najpierw układam je na tacce każdy osobno, a gdy się zamrożą to przekładam do woreczków i zamykam. Później zagotowuję wodę i pierogi wkładam zamrożone na gotującą się wodę. Robię tak od lat i polecam mój sposób
Pierwszy raz robiłam pierogi, wyszła takie dobre
Teraz juz zawsze bede robila tylko z tego przepisu,dziekuje 
Pierwsze podejście do pierogów. Wyszły świetne.
Brawo ♥️