Najważniejsze w pierogach jest dobre ciasto. Moje wychodzi idealne, elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Nie szukałam długo przepisu na dobre ciasto ponieważ moja mama takie robiła 🙂 Kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem zapragnęłam pewnego dnia przygotować pierogi. Zadzwoniłam do mamy, aby podała mi swój przepis na ciasto. I ten przepis jest ze mną do dnia dzisiejszego. Jest to przepis na ciasto z olejem. Sekretem udanego ciasta jest jego "odpoczywanie".
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta soli,
- ciepła woda (około ½ szklanki),
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto.
Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 3mm i większą szklanką wycinamy koła.
Na każdym kole układamy porcję nadzienia i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z podanych proporcji wychodzi około 15-20 pierogów.
2) Pierogi, które już ulepimy trzymamy pod ściereczką, aby się nie zsychały.
3) Gotowe ulepione pierogi układamy na podsypanej mąką stolnicy lub deseczce.
4) Ciasto, z którym aktualnie nie pracujemy, przechowujemy zawinięte w folię, aby się nie zsychało.
5) Jeśli zostanie nam ciasta do zawijamy je w folię i przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.
Nie macie pomysłu na farsz do pierogów? Polecam moje pierogi na słodko i na wytrawnie.
Ja też robię ciasto z olejem, jest najlepsze 🙂 Ja zawsze robię na oko 🙂 Nie wiedziałam, że ciasto musi odpoczywać, spróbuję tak zrobić
Jak ciasto odpocznie to lepiej się z nim pracuję, polecam wypróbować 😉
A jajek się nie daje?
Nie, do ciasta wystarczy dodać tylko olej.
Dzięki Twojemu przepisowi po raz pierwszy udało mi się ciasto na pierogi! Dziękuję!
Polecam się ❤️
To ciasto jest wspaniałe! udały mi się pierwsze pierogi w życiu 🙂 🙂 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂
pierogi wyszły bardzo dobre polecam
Dzień dobry,
a ma Pani dobry sposób na mrożenie pierogów? zastanawiam się czy je gotować wcześniej czy nie ?
pozdrawiam
Ja pierogi zawsze mrożę surowe. Najpierw układam je na tacce każdy osobno, a gdy się zamrożą to przekładam do woreczków i zamykam. Później zagotowuję wodę i pierogi wkładam zamrożone na gotującą się wodę. Robię tak od lat i polecam mój sposób 🙂
Pierwszy raz robiłam pierogi, wyszła takie dobre 🙂 Teraz juz zawsze bede robila tylko z tego przepisu,dziekuje 🙂
Pierwsze podejście do pierogów. Wyszły świetne.
Brawo ♥️