Przygotowanie domowego zakwasu to bułka z masłem. Potrzebujemy tylko dwa składniki: mąkę żytnią razową typ 2000 i przegotowaną wodę. Mąka jaką najczęściej używam, i która super mi się sprawdza, to mąka razowa typ 2000 ToTa Mąka w zielonym opakowaniu. Jest fajna, grubo zmielona. Zakwas rośnie na niej idealnie. Woda powinna być przegotowana, letnia, maksymalnie 38 stopni. Zakwas przygotowujemy przez 4 dni. 5 dnia możemy już upiec na nim chleb. Zakwas najlepiej przygotować w dużym słoiku np. 1,5-2l. Codziennie będziemy go dokarmiać. Słoik powinien być wyparzony.
To co, nastawiamy nasz zakwas:
DZIEŃ 1
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100g letniej przegotowanej wody
Do dużego słoika wsyp mąkę i dodaj wodę. Wymieszaj dobrze łyżką do połączenia. Konsystencja będzie gęsta. Słoik przykryj folią spożywczą, w której zrób kilka dziurek wykałaczką. Słoik z zakwasem odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce. Zimą warto taki słoik postawić przy kaloryferze lub w piekarniku z włączonym tylko światłem, bez grzania. Ja też często stawiam zakwas w łazience, bo to u mnie najcieplejsze miejsce w domu.
Zakwas dokarmiamy codziennie o tej samej porze.
DZIEŃ 2
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100g letniej przegotowanej wody
Po pierwszym dniu zakwas powinien już delikatnie bąbelkować. Wsyp 100g mąki i dodaj wodę. Wymieszaj dobrze łyżką do połączenia. Słoik przykryj folią spożywczą, w której zrób kilka dziurek wykałaczką. Słoik z zakwasem ponownie odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.
DZIEŃ 3
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 60g letniej przegotowanej wody
Objętość zakwasu po dwóch dniach powinna się już zwiększyć. Co więcej, zapach zakwasu robi się już intensywniejszy. Wsyp 100g mąki i dodaj 60g wody. Wymieszaj dobrze łyżką do połączenia. Słoik przykryj folią spożywczą, w której zrób kilka dziurek wykałaczką. Słoik z zakwasem ponownie odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.
DZIEŃ 4
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 60g letniej przegotowanej wody
Wsyp 100g mąki i dodaj 60g wody. Wymieszaj dobrze łyżką do połączenia. Słoik przykryj folią spożywczą, w której zrób kilka dziurek wykałaczką. Słoik z zakwasem ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Po 12h zakwas jest gotowy do użycia.
PRZECHOWYWANIE ZAKWASU
Gotowy zakwas chowam do lodówki. Ja przechowuję go w zamkniętym słoiku litrowym. Raz na tydzień dokarmiam go. Pod wpływem zimna zakwas zostaje uśpiony.
DOKARMIANIE ZAKWASU
Zakwas wyjmuje z lodówki i stawiam na blacie w kuchni. Zostawiam go na 2h, aby się ocieplił i złapał temperaturę pokojową. Dodaję 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i około 100-120g przegotowanej wody. Mieszam do połączenia. Zakręcony słoik z zakwasem odstawiam na 12h w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas wyraźnie zwiększy swoją objętość i widoczne będą bąbelki. Zakwas chowam do lodówki na kolejny tydzień.
Mój zakwas będzie miał zaraz rok. Dokarmiam go raz na tydzień. Chleb piekę 1-2 razy w tygodniu. Nic się z nim nie dzieje. Co jakiś czas przekładam go do czystego słoika.
KILKA UWAG DOTYCZĄCYCH ZAKWASU
- Do dokarmiania zakwasu używaj wody letniej, przegotowanej.
- Im cieplej tym zakwas lepiej pracuje. Nie narażaj go na działanie promieni słonecznych. Po dokarmieniu przechowuj go w cieple, ale zdala od słońca.
- Po 12h od dokarmienia zakwas jest aktywny i można piec na nim chleb. Powinny wtedy pojawić się na nim bąbelki.
- Zakwas po uśpieniu w lodówce często się rozwarstwia - jest to proces naturalny - na górze gromadzi się woda, a na dole mąka. Znaczy to, że do dokarmienia użyto zbyt dużej ilości wody. Następnym razem dodaj troszkę mniej wody.
- Jeśli na zakwasie pojawią się jakiekolwiek ślady pleśni to zakwas wyrzuć i nastaw nowy. Ślady pleśni będą koloru niebieskiego, żółtawego. Czasem pojawiają się takie białe plamki, które mogą wydawać się pleśnią, ale to naturalne zjawisko pracy zakwasu.
- Co kilka miesięcy przełóż zakwas do czystego, wyparzonego słoika.
- Po dokarmieniu zakwas mocno rośnie. Także pamiętaj, aby Twój słoik był dość spory.
- Z zakwasu żytniego możesz wyprowadzić zakwas pszenny. Jeszcze mi się to nie udało :/ Ale mam nadzieję, że wkrótce dojdę do tego jak to zrobić i Wam to opiszę.
Gdy Twój zakwas jest już gotowy możesz upiec CHLEB NA ZAKWASIE. Na moim blogu znajdziesz kilka propozycji na pyszne chlebki.
Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało w komentarzu! Życzę udanych wypieków.
Mój pierwszy udany zakwas. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Udanych wypieków!
Zakwas po wyciągnięciu z lodowki i dokarmieniu 100gr mąki i 100-120 gr wody po 12 h można użyć do pieczenia chleba. Potem można go odrazu wstawić do lodówki? Czy należy dokarmic odczekać i dopiero schować do lodówki?
Tak, później można go od razu schować do lodówki.
Super zakwas pięknie pracuje i po pierwszym użyciu chlebek wyrósł ładnie.
Cieszę się ❤️