Chleb z kaszą jęczmienną

Kolejna propozycja na chleb na zakwasie na moim blogu. Tym razem proponuje upieczenie chlebka jasnego z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.

Jak przygotować zakwas na chleb?

Chlebek nastawiamy wieczorem, a rano dodajemy pozostałe składniki i po wymieszaniu umieszczamy ciasto w keksówce. Gdy wyrośnie do brzegów foremki, pieczemy. Oprócz kaszy jęczmiennej znajdziecie w nim siemię lniane, mąkę pszenną i żytnią. Chlebek jest bezproblemowy w przygotowaniu, smaczny i lekki.

Chleb z kaszą jęczmienną

Chleb z kaszą jęczmienną

SKŁADNIKI:

  • ZACZYN:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 2/3 szklanki letniej wody,
  • CIASTO:
  • cały zaczyn,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 czubata łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • DODATKOWO:
  • Masło do wysmarowania foremki,
  • Mąka żytnia typ 2000 do oprószenia foremki

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

ZACZYN: Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy mąkę żytnią i mąkę pszenną, mieszamy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek, i odstawiamy na 12h w temperaturze pokojowej.

CIASTO: Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką żytnią razową. Nadmiar mąki strzepujemy.

Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i łyżką mieszamy. Powstanie nam gęste ciasto chlebowe. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką żytnią razową. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie do krawędzi keksówki to pieczemy nasz chleb.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na środkowej półce piekarnika. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni, góra-dół i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Gdyby chleb zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 5-7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, aby opiec spód i boki, a górę chleba przykryć folią.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zakwas do pieczenia musi być aktywny tzn. uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie dokarmiamy go i pozostawiamy na 10-12h w ciepłym miejscu. Dopiero wówczas możemy go dodać do ciasta chlebowego.

2) Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika.

3) Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 5-7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, a górę chleba przykryć folią.

Chleb z kaszą jęczmienną (na zakwasie)

Chleb z kaszą jęczmienną (na zakwasie)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź