Prosty chleb pełnoziarnisty (bez wyrabiania)

Lubię od czasu do czasu przygotować domowe pieczywo. Dziś prezentuję Wam bardzo prosty do przygotowania zdrowy chleb codzienny według przepisu mojej siostry Justyny. Siostra ze szwagrem praktycznie nie kupują pieczywa tylko pieką własne chlebki. Imponują mi tym i czerpię od nich inspiracje 😉

Prosty chleb pełnoziarnisty to chleb, który powstał z trzech mąk pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i orkiszowej. Ale równie dobrze możecie go przygotować z samej mąki pszennej. Jest szybki i bezproblemowy w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w suszone drożdże, a będziecie mogli go upiec o każdej porze dnia i nocy. Nie wymaga długiego wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką. Do chleba można dodać także ziarna.

Prosty chleb pełnoziarnisty (bez wyrabiania)

Prosty chleb pełnoziarnisty (bez wyrabiania)

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 4 łyżki otrąb owsianych,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 420ml wody ciepłej,
  • 7g drożdży suszonych,

PRZYGOTOWANIE:

Do ciepłej wody (ale nie gorącej), wsypujemy suszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Nie ma potrzeby długiego mieszania. Wystarczy tylko do połączenia składników.

Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Po tym czasie małą keksówkę (9x28cm) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Wyrośnięte ciasto mieszamy, aby je odgazować. Ciasto przenosimy do keksówki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Możemy łyżką zamoczoną w wodzie wyrównać jego wierzch. Wierzch dodatkowo możemy posypać płatkami owsianymi.

Chlebek przykrywamy i pozostawiamy do napuszenia na 20-25 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Chlebek będziemy piekli na środkowym poziomie piekarnika. Pieczemy około 1h. Gdyby zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z keksówki na kratkę i całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Chleb można przygotować także z mąki pszennej. Wówczas należy użyć około 400ml wody.
  2. Do chleba można dodać ziarna np. słonecznik, siemię lniane, czarnuszkę.
Prosty chleb pełnoziarnisty (bez wyrabiania)

Prosty chleb pełnoziarnisty (bez wyrabiania)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij