Chleb żytni

Pyszny chleb codzienny na zakwasie, 100% żytni - zapraszam po nowy przepis na domowe pieczywo.

Przepisem na ten chleb podzieliła się ze mną siostra Justyna. Chleb jest przepyszny, smakuje całej rodzince. Nawet mój 3-letni synek zjada go z apetytem. Jest niezwykle prosty do przygotowania, bo wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać w misce. Reszta to wyrastanie i pieczenie. Chleby piekę zazwyczaj w 220 stopniach, góra-dół z dodatkowym naczyniem z wodą. Przekonałam się już, że dzięki tej parze wodnej podczas pieczenia uzyskuje chrupiącą skórką. Co więcej, wyjmuje chleb z foremki, przykrywam górę i opiekam tylko boki i spód na grzaniu dolnym.

Zdradzę Wam mój patent na ciepły, świeży chlebek na śniadanie. Chleb żytni mieszam i nastawiam późnym wieczorem (około 23:00 - 24:00). W nocy chleb spokojnie sobie rośnie, a rano (około 6:00 - 7:00) tylko go piekę.

Chleb żytni (na zakwasie)

Chleb żytni (na zakwasie)

SKŁADNIKI:

  • 165g aktywnego zakwasu żytniego,
  • 12g soli,
  • 110g mąki żytniej typ 2000,
  • 330g mąki żytniej typ 720,
  • 385g letniej wody,
  • DODATKOWO:
  • Masło do wysmarowania foremki,
  • Mąka żytnia typ 2000 do oprószenia foremki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia.

Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką żytnią razową. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką żytnią razową. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na około 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.

Chleb żytni (na zakwasie)

Chleb żytni (na zakwasie)

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 15 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 45 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.

Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, aby opiec spód i boki, a górę chleba przykryć folią.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Czasy wyrastania uzależnione są od mocy zakwasu, a także od temperatury w mieszkaniu.

2) Zakwas do pieczenia musi być aktywny tzn. uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie dokarmiamy go i pozostawiamy na 10-12h w ciepłym miejscu. Dopiero wówczas możemy go dodać do ciasta chlebowego.

3) Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika.

4) Pieczenie z parą (naczynie z wodą) wspomaga na wyrastanie chleba oraz korzystnie wpływa na skórkę chleba.

5) Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, a górę chleba przykryć folią.

6) Chleb można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

Chleb żytni (na zakwasie)

Chleb żytni (na zakwasie)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij