Ciasto styropian czyli śmietanowiec na kruchym cieście

Ciasto kruche z pianką śmietanową i owocami ma lekką i piankową strukturę, która przypomina styropian. Stąd nazwa ciasta. Niektórzy nazywają to ciasto także sernikiem bez sera. I faktycznie ... po 1-2 dniach ciasto w smaku faktycznie przypomina sernik. Ciasto pierwszego dnia smakuje jak pianka. Jest lekkie i piankowe. Świetnie się kroi. Fajnie pasują do niego kwaśne owoce, bo przełamują słodki smak pianki śmietanowej.

Do tego ciasta potrzeba aż 3 duże opakowania kwaśnej śmietany. Jest to fajna opcja na jej wykorzystanie, gdy macie jej nadprogramowe ilości. Zamiast śmietany do ciasta można wykorzystać gęsty jogurt naturalny lub typu greckiego. Wówczas użyłabym go mniej np. 1000g i zredukowałabym ilość cukru w piance do 150g.

Sernik bez sera

Sernik bez sera

Ciasto kruche, aby lepiej się z nim pracowało, zamrażamy. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamrażarce. Wówczas samo złożenie ciasta pójdzie bardzo szybko. Sekretem udanego ciasta jest bardzo dobre ubicie piany z białek, a następnie delikatne połączenie jej z budyniami w proszku i kwaśną śmietaną. Robimy to na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Nie mieszamy zbyt długo, by nie stracić puszystości ubitych białek, ale tylko do połączenia składników.

Sernik bez sera

Sernik bez sera

Więcej wypieków z użyciem kwaśnej śmietany:

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Styropian czyli śmietanowiec na kruchym cieście

To kruche ciasto z owocami i lekką pianką śmietanową często nazywane jest sernikiem bez sera.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • PIANKA ŚMIETANOWA:
  • 5 białek,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (250g),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2x40g),
  • 1200g kwaśnej gęstej śmietany 18%,
  • DODATKOWO:
  • około 400g owoców (brzoskwinie z puszki i maliny),
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 równe części, owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać w zamrażarce kilka dni.

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Wyjmujemy z zamrażarki jedną część ciasta i ścieramy na grubych oczkach tarki do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia. Spód studzimy.

*Ciasto możesz przygotować bez owoców. Możesz także podpieczony spód posmarować dżemem. Super sprawdzi się tutaj jakiś kwaśny dżem np. porzeczkowy.

Na wystudzony spód wykładamy śmietanową pianką, wyrównujemy. Na piankę równomiernie wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki i maliny. Na owoce ścieramy resztę kruchego ciasta, które jest w zamrażarce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra-dół i pieczemy około 55-60 minut. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

*Do ciasta będą pasowały także inne owoce np. wiśnie, jagody.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

ŚMIETANOWA PIANKA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy białka. Ubijamy je na sztywno. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce i ubijamy jeszcze dalej przez kilka minut. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijamy 1-2 minuty, dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę. Czyli ubijamy łącznie kilkanaście minut. Gdy piana jest ubita to dodajemy do niej budynie w proszku i miksujemy na wolnych obrotach tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno dodajemy kwaśne śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Śmietanowiec na kruchym cieście z owocami

Śmietanowiec na kruchym cieście z owocami

Jeśli przygotujesz ciasto śmietanowiec to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Mega łatwe i bardzo dobre polecamy!!!!🤗

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij