Składniki:
- 125 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 3 jajka,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- 1 łyżka cieplej wody,
- 8 łyżek cukru pudru,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy około 20-25 kwadratów o boku 10 cm.
Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier, papier będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, po upieczeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach. Do miseczki wlewamy wodę i sok z pomarańczy, dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i ucieramy. Wystudzone pączki polewamy lukrem. Smacznego 🙂
Rewelacja, wczoraj je usmażyłam, a dziś już nie ma żadnego 🙂
Olka bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
kochnane kobietki ten przepis jest super a pączki znikaja jeszcze szybciej niz są zrobione
Andziulek 33 dziękuję 🙂 miło mi czytać takie słowa 😉
a co jesli nie mam papieru do pieczenia??? 🙁
Mozna spróbować wyciskać okręgi wprost na tłuszcz. Ale najładniejsze pączki wyjdą jeśli użyjemy papieru 🙂
Ja miałam papier przygotowany , a okazało się, że wgl nie był potrzebny.
Niech Pani na deske nakłada. Deske posypać lekko mąką
Zdjęcie nadesłała Pani Renata, ślicznie dziękuję 🙂
Pączki wyszły przepyszne.
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Dziś znaleziony przepis i od razu zrobione pączki.
Wyszły pyszne! Delikatne 🙂
Przepis na 5+! Łatwo , szybko , dobrze opisane.
Ja jednak nie miałam nawet rękawa by wyciskać ciasto , dałam rade sobie inaczej przez co mi wyszło dużo mniej ich niż 40.
Robiłam z masłem i smażyłam na głębokim oleju.
Zaryzykowałam i nie żałuje. Na prawde pychota 🙂
Lukier zrobiłam z soku z pomarańczy i drugi z soku z cytryny. Jednak z pomarańczy lepszy.
Bardzo Pani Kasi dziękuje za super łatwy przepis i śledze dalej Pani bloga 🙂 oby więcej takich 😀
Luśka to się nazywa treściwy komentarz 🙂 Bardzo dziękuje za miłe słowa. Super, że pączki się udały 🙂 Zachęcam do korzystania z przepisów, co tydzień pojawia się coś nowego 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Dziś robie kolejną porcje 😀
Super 😀
Delikatne i lekkie jak puch – polecam!
Dziękuje 🙂
Twój komentarz
A oto moje 🙂 wyszły super 😉
Wyglądają super 🙂
Wczoraj zrobiłam wianuszki i powiem tak… Nie wiem kiedy zniknęły z talerza.. to było tempo “turbo” ???a polewa…. Mmmmmm.. Nie da się opisać smaku.. Niebo w gębie ?przepis zapisuje i napewno nie raz będę do niego wracać ?polecam
Kasiu pączki wyszły Ci pięknie ? Cieszę się, że smakowały ?
Znam ten przepis z termomixa. Pychotka
Są pyszne, a co najważniejsze lepsze niz w sklepie ? mam nadzieję ze dojdę do perfekcji i następne będą piekne i symetryczne, ale nawet takie jak na zdjęciu smakują, dziękuję super blog? świetne przepisy
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉
Dzień dobry . Jakiej tyłki uwywalyscie? Bo ja mam tylko do kremu, ciężko przez nią idzie ciasto
Tylka Wilton 1M