Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem (Gniazdka)

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ponieważ Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami to nie może zabraknąć u mnie pączków. Niedawno pojawił się przepis na pączuszki serowe, a tym razem chcę Wam zaproponować pączki z ciasta ptysiowego, ale nie pieczonego, a smażonego. Jest z nimi troszkę zabawy, bo trzeba wyciąć kwadraty z papieru do pieczenia, ale samo ciasto przygotowuję się dosyć szybko. Całą słodycz pączki te zawdzięczają pomarańczowemu lukrowi, któy jest bardzo orzeźwiający. Polecam gorąco 😉

Składniki:

 

  • 125 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka cieplej wody,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy około 20-25 kwadratów o boku 10 cm.

Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier, papier będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, po upieczeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach. Do miseczki wlewamy wodę i sok z pomarańczy, dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i ucieramy. Wystudzone pączki polewamy lukrem. Smacznego 🙂

Uwaga:
Z przepisy wyjdzie około 40 sztuk.




26 komentarzy

  1. Rewelacja, wczoraj je usmażyłam, a dziś już nie ma żadnego 🙂

    • cukiereczek

      Olka bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  2. kochnane kobietki ten przepis jest super a pączki znikaja jeszcze szybciej niz są zrobione

    • cukiereczek

      Andziulek 33 dziękuję 🙂 miło mi czytać takie słowa 😉

  3. ja

    a co jesli nie mam papieru do pieczenia??? 🙁

    • cukiereczek

      Mozna spróbować wyciskać okręgi wprost na tłuszcz. Ale najładniejsze pączki wyjdą jeśli użyjemy papieru 🙂

    • Ja miałam papier przygotowany , a okazało się, że wgl nie był potrzebny.
      Niech Pani na deske nakłada. Deske posypać lekko mąką

  4. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Renata, ślicznie dziękuję 🙂

    pczkiwideskiePaniRenaty

  5. Pączki wyszły przepyszne.

    IMAG05122

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  6. Dziś znaleziony przepis i od razu zrobione pączki.
    Wyszły pyszne! Delikatne 🙂
    Przepis na 5+! Łatwo , szybko , dobrze opisane.
    Ja jednak nie miałam nawet rękawa by wyciskać ciasto , dałam rade sobie inaczej przez co mi wyszło dużo mniej ich niż 40.
    Robiłam z masłem i smażyłam na głębokim oleju.
    Zaryzykowałam i nie żałuje. Na prawde pychota 🙂
    Lukier zrobiłam z soku z pomarańczy i drugi z soku z cytryny. Jednak z pomarańczy lepszy.

    Bardzo Pani Kasi dziękuje za super łatwy przepis i śledze dalej Pani bloga 🙂 oby więcej takich 😀

    20170108_211544

    • cukiereczek

      Luśka to się nazywa treściwy komentarz 🙂 Bardzo dziękuje za miłe słowa. Super, że pączki się udały 🙂 Zachęcam do korzystania z przepisów, co tydzień pojawia się coś nowego 🙂
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

  7. Dziś robie kolejną porcje 😀

    • cukiereczek

      Super 😀

  8. Delikatne i lekkie jak puch – polecam!

    DSC05119

    • cukiereczek

      Dziękuje 🙂

  9. Twój komentarz

    DSC05183

  10. A oto moje 🙂 wyszły super 😉

    526DAC8F-D92F-4322-AA58-A03427D44273

    • cukiereczek

      Wyglądają super 🙂

  11. Wczoraj zrobiłam wianuszki i powiem tak… Nie wiem kiedy zniknęły z talerza.. to było tempo “turbo” ???a polewa…. Mmmmmm.. Nie da się opisać smaku.. Niebo w gębie ?przepis zapisuje i napewno nie raz będę do niego wracać ?polecam

    • cukiereczek

      Kasiu pączki wyszły Ci pięknie ? Cieszę się, że smakowały ?

  12. Znam ten przepis z termomixa. Pychotka

  13. Są pyszne, a co najważniejsze lepsze niz w sklepie ? mam nadzieję ze dojdę do perfekcji i następne będą piekne i symetryczne, ale nawet takie jak na zdjęciu smakują, dziękuję super blog? świetne przepisy

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉

  14. Dzień dobry . Jakiej tyłki uwywalyscie? Bo ja mam tylko do kremu, ciężko przez nią idzie ciasto

    • cukiereczek

      Tylka Wilton 1M

Zostaw odpowiedź