Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Przygotowujemy je z tego samego ciasta co duże pączki. Są idealne dla najmłodszych, bo pasują do małych rączek. Mini pączki można nadziać tak jak duże pączki, a można tylko obtoczyć w cukrze pudrze. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby polać je lukrem. Z nadzieniem czy bez smakują wyśmienicie. Są leciutkie i puszyste! Ciasto drożdżowe jest lekki, elastyczne, bardzo dobrze się z nim pracuje.
Przeczytaj koniecznie mój najnowszy wpis, w którym zebrałam wszystkie porady dotyczące smażenia pączków:
JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?
Więcej przepisów na mini pączki
- Pączki z serka homogenizowanego
- Pączusie serowe
- Zeppole czyli włoskie mini pączki
- Chrupiące poduszeczki
Mini pączki to tradycyjne pączki przygotowane w mniejszej wersji. Są idealne dla najmłodszych. Można je nadziać tak jak duże pączki, a można tylko obtoczyć w cukrze pudrze. Są leciutkie i puszyste!
Mini pączki
Składniki (50 sztuk):
- MINI PĄCZKI:
- 500-550g mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka (250ml),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 100g masła,
- 1 łyżki wódki,
- DODATKOWO:
- tłuszcz do głębokiego smażenia,
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem przez 10 minut nad parą wodną. Tzn. zagotowujemy wodę w większym garnku. Na garnku ustawiamy miskę. Dno miski nie powinno dotykać lustra wody, a woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Ucierać możemy mikserem lub rózgą.
Ubite jajka umieszczamy w misie miksera. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy alkohol i rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).
*Aby ciasto ładnie rosło w pomieszczeniu powinno być ciepło. Nie otwieramy wtedy okien i nie robimy przeciągu.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta (około 20g) i formujemy okrągły kształt mini pączka. Mini pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-25 minut - powinny podwoić swoją objętość.
*Jeśli nie chcesz formować kuleczek to możesz ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm i wycinać okrągła foremką kształty. Użyj foremki o średnicy 2cm (lub kieliszka), aby uzyskać pączki na jeden kęs. Foremka może być też większej średnicy - najlepsza będzie około 3-4cm.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mini pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony.
Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Wystudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!
*Pączki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.