Lato smakuje jagodziankami. Czy wiesz, że na moim blogu znajdziesz aż 9 przepisów na pyszne jagodzianki? Są to:
- Jagodzianki tradycyjne - polane lukrem.
- Jagodzianki z kruszonką - puszyste ciasto drożdżowe wypełnione jagodami i ozdobione maślaną kruszonką.
- Drożdżówki z jagodami - czyli drożdżowe okrągłe bułeczki z jagodami.
- Jagodzianki z mascarpone - bułeczki drożdżowe przygotowane z ciasta z dodatkiem serka mascarpone.
- Jagodzianki z serkiem homogenizowanym - bułeczki drożdżowe przygotowane z ciasta z dodatkiem serka homogenizowanego.
- Jagodzianki z bitą śmietaną - pyszne jagodzianki, które po upieczeniu nadziane są bitą śmietaną.
- Jagodzianki pełnoziarniste - bez dodatku cukru i białej mąki.
- Jagodzianki fińskie - okrągłe bułeczki na kształt drożdżówek posypane grubym cukrem.
- i do tego grona dołączają jagodzianki z creme patissiere czyli nadziane po upieczeniu aksamitnym budyniem.
Kilka lat temu przygotowałam jagodzianki nadziane bitą śmietaną. Były to najlepsze jagodzianki na świecie. Wykorzystałam ten sam przepis na ciasto drożdżowe i moje dzisiejsze jagodzianki nadziałam francuskim kremem budyniowym czyli creme patissiere. Creme patissiere to podstawowy krem wywodzący się z kuchni francuskiej. Jest to gęsty budyń przygotowany ze sporą ilością żółtek. Kremowy, delikatny, pyszny. Można zjadać go łyżeczką prosto z miseczki, a można użyć jako nadzienie do tarty, tortu czy innego deseru lub ciasta.
Budyń, jagody, miękkie, puszyste, maślane ciasto... nic dodać, nic ująć. Jagodzianki wyszły obłędne w smaku!
Więcej przepisów na jagodzianki
- Jagodzianki tradycyjne
- Jagodzianki z mascarpone
- Jagodzianki pełnoziarniste (dla cukrzyków)
- Drożdżówki z jagodami
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste jagody i aksamitne jagodzianki. Wypróbuj nadziewanych jagodzianek.
Jagodzianki z creme patissiere
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- 50g świeżych drożdży,
- 50g cukru (1/4 szklanki),
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 1 szklanka mleka,
- 125g masła,
- 3 żółtka,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 40g masła,
- 50g mąki pszennej,
- 25g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- około 500g jagód,
- bułka tarta,
- cukier,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
- KREM BUDYNIOWY czyli CREME PATISSIERE:
- 600ml mleka,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 6 żółtek,
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 35g mąki ziemniaczanej,
- 40g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KREM BUDYNIOWY czyli CREME PATISSIERE: Do rondelka wlewamy 450 ml mleka oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
*Krem możemy przechowywać do 3 dni w lodówce pod przykryciem.
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną i cukier puder. Do suchych składników dodajemy zimne masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka przekładamy do miski miksera. Dodajemy pozostały cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez 3-5 minut aż masa jajeczna stanie się jasna i puszysta. Dodajemy do niej podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 16 równych części (po około 62g każda). Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek. Na placek wykładamy 1/2 łyżeczki bułki tartej. Następnie wykładamy porcję jagód i około 2 łyżeczki cukru. Zlepiamy dokładnie boki i formujemy podłużny kształt bułeczki.
Bułeczki układamy łączeniem do dołu na dwóch blaszkach z wyposażenia z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia.
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Gdy bułeczki ostygną to nadziewamy je kremem budyniowym. Krem budyniowy przekładamy do szprycy zakończonej podłużną końcówką do nadziewania.
Smacznego!
Przepyszne! 😍
Dzięki śliczne ❤️