Jagodzianki z kremem budyniowym (creme patissiere)

Lato smakuje jagodziankami. Czy wiesz, że na moim blogu znajdziesz aż 9 przepisów na pyszne jagodzianki? Są to:

Jagodzianki z kremem budyniowym

Jagodzianki z kremem budyniowym

Kilka lat temu przygotowałam jagodzianki nadziane bitą śmietaną. Były to najlepsze jagodzianki na świecie. Wykorzystałam ten sam przepis na ciasto drożdżowe i moje dzisiejsze jagodzianki nadziałam francuskim kremem budyniowym czyli creme patissiere. Creme patissiere to podstawowy krem wywodzący się z kuchni francuskiej. Jest to gęsty budyń przygotowany ze sporą ilością żółtek. Kremowy, delikatny, pyszny. Można zjadać go łyżeczką prosto z miseczki, a można użyć jako nadzienie do tarty, tortu czy innego deseru lub ciasta.

Budyń, jagody, miękkie, puszyste, maślane ciasto... nic dodać, nic ująć. Jagodzianki wyszły obłędne w smaku!

Jagodzianki z kremem budyniowym

Jagodzianki z kremem budyniowym

Więcej przepisów na jagodzianki

Jagodzianki z creme patissiere

Jagodzianki z creme patissiere

Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste jagody i aksamitne jagodzianki. Wypróbuj nadziewanych jagodzianek.

Jagodzianki z creme patissiere

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 125g masła,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 40g masła,
  • 50g mąki pszennej,
  • 25g cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • około 500g jagód,
  • bułka tarta,
  • cukier,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
  • KREM BUDYNIOWY czyli CREME PATISSIERE:
  • 600ml mleka,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 6 żółtek,
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 35g mąki ziemniaczanej,
  • 40g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KREM BUDYNIOWY czyli CREME PATISSIERE: Do rondelka wlewamy 450 ml mleka oraz dodajemy cukier. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

*Krem możemy przechowywać do 3 dni w lodówce pod przykryciem.

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną i cukier puder. Do suchych składników dodajemy zimne masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Żółtka przekładamy do miski miksera. Dodajemy pozostały cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez 3-5 minut aż masa jajeczna stanie się jasna i puszysta. Dodajemy do niej podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 16 równych części (po około 62g każda). Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek. Na placek wykładamy 1/2 łyżeczki bułki tartej. Następnie wykładamy porcję jagód i około 2 łyżeczki cukru. Zlepiamy dokładnie boki i formujemy podłużny kształt bułeczki.

Przygotowanie jagodzianek

Przygotowanie jagodzianek

Bułeczki układamy łączeniem do dołu na dwóch blaszkach z wyposażenia z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Jagodzianki z creme patissiere

Jagodzianki z creme patissiere

Gdy bułeczki ostygną to nadziewamy je kremem budyniowym. Krem budyniowy przekładamy do szprycy zakończonej podłużną końcówką do nadziewania.

Smacznego!

Jagodzianki z kremem budyniowym

Jagodzianki z kremem budyniowym

Jeśli przygotujesz jagodzianki z kremem budyniowym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź