Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jagodzianki to najczęściej pieczone bułeczki latem. Nie znam osoby, która mogłaby się oprzeć soczystym jagodom zamkniętym w mięciutkiej i puszystej bułeczce. Jagodzianki są dobre na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek i deser po obiedzie. Kochają je najmłodsi i dorośli.

Jakiś czas temu przygotowałam jagodzianki z ciasta z dodatkiem serka mascarpone. A dziś chcę Wam zaproponować równie pyszne bułki, ale z dodatkiem serka homogenizowanego w cieście. Jestem wielką fanką serka homogenizowanego. Uwielbiam zjadać go samego, a także wykorzystywać w wypiekach.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem serka homogenizowanego.

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

A jak zrodził się w mojej głowie pomysł na te jagodzianki? A było to tak... Mąż kupił mi jagody. Przypomniałam sobie o moich bułeczkach jogurtowych, których nie robiłam już bardzo dawno. One były takie pyszne i puszyste więc pomyślałam, że nadzieje je jagodami i posypię kruszonką. Ale nie miałam w domu potrzebnej ilości jogurtu więc pomyślałam, że zamiennie użyję serka homogenizowanego. Porównałam składy obu i tylko delikatnie zmieniłam poprzedni przepis na bułki. I tak o to powstały pyszne i miękkie jagodzianki z maślaną kruszonką.

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Więcej przepisów na jagodzianki

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste jagody i chrupiąca maślana kruszonka. To jest pyszne!

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 450g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży (lub1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych),
  • 4 łyżki cukru (60g),
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka (125ml),
  • 70g masła,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 4 łyżki cukru (40g),
  • 1 opakowania cukru wanilinowego (16g),
  • DODATKOWO:
  • około 300g jagód,
  • bułka tarta,
  • cukier,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, serek homogenizowany i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na jagodzianki

Wyrośnięte ciasto na jagodzianki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części (po około 80g każda). Każdą z części ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek. Na placek wykładamy 1/2 łyżeczki bułki tartej. Następnie wykładamy porcję jagód i około 1 łyżki cukru. Zlepiamy dokładnie boki i formujemy podłużny lub okrągły kształt bułeczki.

Przygotowanie jagodzianek

Przygotowanie jagodzianek

Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce z wyposażenia z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.

Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Jagodzianki przed pieczeniem

Jagodzianki przed pieczeniem

Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jagodzianki z serkiem homogenizowanym

Jeśli przygotujesz jagodzianki z serkiem homogenizowanym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź