Niewątpliwie warto mieć choćby małą buteleczkę takiej nalewki w swoim barku z uwagi na jej dobrocenne działanie 🙂 Działa m.in. przeciwgorączkowo i wzmacniająco, dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C, świetnie sprawdza się podczas grypy i przeziębienia, pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego, szczególnie polecana jest karmiącym matkom i kobietom w ciąży.
Nalewka ta ma piękny bursztynowy kolor i wspaniały kwiatowy aromat. Owoce dzikiej róży należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Dzika róża jest już coraz częściej spotykana. Pamiętajmy, aby płatki czy owoce róży zbierać z dala od ruchliwych dróg.
Składniki:
- 1kg owoców dzikiej róży,
- 1/2l wódki,
- 1/4l spirytusu,
- 1/2kg cukru
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. jeśli zbierzemy je wcześniej to wkładamy je do zamrażarki na 2 dni. Po wyjęciu z lodówki róże myjemy i odcinamy jej końcówki pozostałe po kwiatach. Róże wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wódki (około 100ml) i spirytusu (około 50ml), alkohol wlewamy po to, aby nalewka nie sfermentowała. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuszczał. Cukier zacznie się rozpuszczać pod koniec 2 tygodnia. Następnie dolewamy resztę alkoholu i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Również co jakiś czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce wyrzucamy. Nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Nalewkę przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 miesiące. Oczywiście, im dłużej nalewka będzie stała tym będzie lepsza. Życzę smacznego 🙂