Likier truskawkowo-różany

To likier o niezapomnianym smaku i aromacie. Na moim blogu możecie znaleźć już nalewkę z owoców dzikiej róży. Tym razem połączyłam smak słodkich truskawek i aromatycznych płatków róży. Taki trunek zasmakuje na pewno Paniom i umili im wspólne spotkania 🙂

Likier truskawkowo-różany

Likier truskawkowo-różany

SKŁADNIKI:

  • 750g truskawek,
  • 50g płatków róży,
  • 500g cukru,
  • 500ml spirytusu,
  • Skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Waga truskawek podana jest bez szypułek. Truskawki myjemy i dokładnie oczyszczamy. Z płatków róży usuwamy białe części, odważamy 50g. W dużym słoiku układamy na przemian truskawki, płatki róży, cukier i skórkę cytrynową, kolejne warstwy układamy aż do wyczerpania składników. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie do słoika wlewamy spirytus. Całość odstawiamy na miesiąc. Po upływie tego czasu likier filtrujemy np. przez gazę bądź filtr do kawy i rozlewamy do ciemnych butelek. Likier im dłużej stoi tym jest lepszy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak likieru wystarczy zastąpić spirytus wódką.

Likier truskawkowo-różany

Likier truskawkowo-różany





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij