Nalewka Porterówka

Domowa nalewka przygotowana na bazie piwa Porter, z dodatkiem rodzynek, cynamonu i wanilii - to propozycja, która umili rodzinne spotkania. Pięknie pachnie cynamonem i wanilią, słodyczy nadają jej oczywiście rodzynki, piwo Porter daje charakterystyczny "przypalany" smak. Nalewkę zalewamy i odstawiamy, wystarczy ją kilka razy potrząsnąć i gotowe. Jak każda nalewka jest lepsza im dłużej stoi. Przygotujcie ją już dziś, a na święta będzie jak znalazł 🙂 Przepis na tę nalewkę dostałam od mojej dobrej koleżanki Agnieszki 🙂

SKŁADNIKI:

 

  • 1 l piwa Porter (np. Żywiec Porter),
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • kora cynamonu,
  • rodzynki

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Do garnka wlewamy piwo, podgrzewamy je, ale nie zagotowujemy. W tym samym czasie w innym garnku karmelizjemy cukrem. Gdy piwo jest podgrzane, ale nie wrzące, wlewamy do niego skarmelizowany cukier. Należy uważać, żeby się nie poparzyć, bo piwo może wtedy pryskać na boki. Należy to zrobić dość szybko i dokładnie wymieszać piwo z cukrem. Po dokładnym wymieszaniu jeżeli nie ma żadnych grudek to cały wywar piwny odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego piwa dolewamy spirytus i mieszamy dokładnie.




Gdy mamy już gotowy płyn to przygotowujemy butelki np. po wódce lub winie (0,5-0,7l). Na spód każdej butelki wsypujemy rodzynki tak, aby na spodzie było ich około 4-5 cm. Następnie do każdej z butelek wkładamy po 2-3cm połamanej kory cynamonu. Laskę wanilię rozcinamy wzdłuż, aby nasiona były na wierzchu i rozcinamy ją na 2-3cm kawałki. Rozdzielamy ją na wszystkie butelki. Przygotowane butelki zalewamy wywarem piwnym i zakręcamy. Butelki odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Podczas tego tygodnia codziennie należy wstrząsnąć butelką i wymieszać. Smacznego! 🙂

Uwaga:
1) Nalewka jest gotowa już po tygodniu, lecz oczywiście będzie lepsza jeśli postoi dłużej. 
2) Jeżeli nalewka wyjdzie za mało słodka (to wszystko zależy od rodzynek i piwa) to można dodać cukier do butelki i dokładnie wymieszać przez wstrząśnięcie. 
3) Przed każdorazowym spożyciem należy butelkę wstrząsnąć, aby smaki się wymieszały (mogą osiadać na spodzie butelki).
4) Rodzynki można wykorzystać np. do ciasta lub zjeść 🙂 ale są bardzo "mocne" 🙂

 

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij