Nie sądziłam, że połączenie kawy i cytryny tak mi zasmakuje. Gdy spróbowałam tej nalewki w gościach to od razu poprosiłam o przepis. Jest rozgrzewająca i pyszna. Robi się ją dość szybko i prosto. Należy tylko wcisnąć ziarenka kawy w cytryny, a więc cytryna musi być odpowiednio duża.
SKŁADNIKI:
- 1 cytryna,
- 40 ziaren kawy,
- ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka wódki,
PRZYGOTOWANIE:
W cytrynę wciskamy 40 ziaren kawy. Można delikatnie naciąć jej skórkę nożem i dopiero wciskać kawę.
Cytrynę przekładamy do słoika. Zasypujemy ją cukrem i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa. Cytrynę wyrzucamy, a samą nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy lub gazę. Gotową nalewkę przelewamy do butelek.