Żeberka w kawie

Uwielbiam przygotowywać mięsa na różne sposoby. Te żeberka należą zdecydowanie do moich ulubionych i są naprawdę warte polecenia. Są słodkie, a kawa, która jest mało wyczuwalna, dodatkowo podkreśla ich smak i aromat. Po 1-2 dniach od przygotowania żeberka są jeszcze lepsze niż świeżo po upieczeniu. Konieczne jest nocne marynowanie, aby mięso przegryzło się ze składnikami marynaty.

Składniki:

 

  • 1 kg  żeberek,
  • sól,
  • pieprz
  • 1 cebula,
  • MARYNATA:
  • 3 łyżeczki kawy mielonej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki octu winnego,
  • 1,5 łyżki sosu worcestersheire,

 

Przygotowanie:

Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jeśli żeberka są tłuste to obsmażamy je, aby tłuszcz się wytopił. Zaparzamy kawę: na 3 łyżeczki kawy 1 szklanka wody. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy pokrojoną drobno cebule.

Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył. Żeberka odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je 1 h pod przykryciem w 180 stopniach, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 1h, co jakiś czas mieszamy je. Podajemy np. z pieczywem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź