Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu to wyjątkowy deser, na pewno zasmakuje smakoszom kawy. Są to babeczki inspirowane słynnym włoskim deserem - tiramisu. Jest to również przepis nr 4 w Maratonie Babeczek. Biszkoptowe ciasto, obficie nasączone kawą, śmietankowy krem oprószony kakao – po prostu niebo w gębie. Przygotowanie tych babeczek nie jest trudne. Najtrudniejszym krokiem jest ubicie jajek na parze – dzięki nim ciasto wychodzi puszyste i delikatne.

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

SKŁADNIKI:

  • BABECZKI:

  • 3 jajka,

  • 3 żółtka,

  • ¾ szklanki cukru,

  • ¼ szklanki mleka,

  • 1 laska wanilii,

  • 100g masła,

  • 1 i ¼ szklanki mąki,

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/3 łyżeczki soli,

  • PONCZ:

  • 1/3 szklanki mocnej kawy,

  • 3 łyżeczki cukru,

  • 1 łyżka likieru kawowego,

  • KREM:

  • 250g serka mascarpone,

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,

  • 1/3 szklanki cukru pudru,

  • DODATKOWO:

  • kakao

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Powstałą mieszankę przesiewamy. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła i odstawiamy całość do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i chwilkę mieszamy rózgą (1 minutę). W garnku zagotowujemy wodę. Nad garnkiem umieszczamy miskę z jajkami i cukrem. Miska nie powinna dotykać wody. Wodę gotujemy dalej na wolnym ogniu. Jajka ubijamy rózgą przez 6 minut na parze – masa wyraźnie zgęstnieje. Masa jajeczna powinna zrobić się ciepła, a cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy miskę i dalej ubijamy jajka mikserem. Ubijamy je do momentu aż „nitka” ciasta spływająca z miotełek miksera będzie się utrzymywała na cieście przez kilka sekund. Wówczas dodajemy na przemian mąkę i wystudzone mleko. Mąkę dodajemy w 3 partiach, a mleko w 2 etapach. Mieszamy delikatnie, aby piana nie opadła. Masę babeczkową od razu przekładamy do foremki muffinkowej wypełnionej papierowymi papilotkami (12-16 babeczek). Nakładamy tylko do ¾ wysokości, bo babeczki sporo urosną. Pieczemy około 20 minut. Babeczki wyjmujemy i studzimy. Gdyby urosły za duże to ścinamy im czubki.

Babeczki nakłuwamy w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką. Za pomocą pędzelka pączujemy je przygotowanym ponczem. Tak naponczowane babeczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ozdabiamy je przygotowanym kremem.

PONCZ: Zaparzamy bardzo mocną kawę lub jeśli mamy ekspres do kawy to zaparzamy espresso. Dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, dodajemy likier kawowy (opcjonalnie) i mieszamy.

KREM: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem tylko do połączenia składników. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do śmietany dodajemy mascarpone i krótko mieszamy – tylko do połączenia. Krem przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką. Krem wyciskamy na babeczki. Babeczki przechowujemy w lodówce.

Tuż przed podaniem babeczki oprószamy kakao. Najlepiej jest to zrobić przez drobne sitko.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)

Babeczki tiramisu (tiramisu cupcakes)





1 Komentarz

  1. Ale mi Pani Kasiu narobiła Pani na nie ochoty, wyglądają przepięknie 🙂 aż chce się je wyjąć z monitora i od razu zjeść 😉

Zostaw odpowiedź