To kolejny pomysł na niecodzienne naleśniki. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem naleśnikowym to ten przepis jest właśnie dla Was. Prezentowałam Wam już m.in.:
Tym razem do ciasta naleśnikowego dodałam proszek budyniowy. Wyszły pyszne i bardzo delikatne. Możemy użyć budyniu o dowolnym smaku i uzyskamy inny smak naleśników. Moim zdaniem najbardziej pasuje tutaj budyń śmietankowy. Samo ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale nie przejmujcie się tym. Naleśniki na pewno usmażą się perfekcyjnie. Możecie je podać z dowolnymi dodatkami np. dżemem, konfiturą, serem. Myślę, że pysznie będą smakowały także zapiekane z serem.
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- 2 budynie śmietankowe (2x40g),
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki wody,
- 100g mąki,
- 1 łyżka cukru,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy chwilkę mikserem. Dodajemy budynie (proszek), mąkę, olej, wodę i mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto dostawiamy na pół godziny. Ciasto naleśnikowe wyjdzie bardzo rzadkie.
Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników. Smarujemy ją niewielką ilością oleju (lub smażymy na suchej), bowiem olej jest już w cieście. Smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego 🙂
Wyszły bardzo pyszne ???
Małgosiu są przepiękne! <3
Pyszne. Cieniutkie i delikatne jak jedwab.
Moje polsko francuzeczki dzieci sie ucieszą.
Cieszę się, że smakowały ?