Naleśniki budyniowe

To kolejny pomysł na niecodzienne naleśniki. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem naleśnikowym to ten przepis jest właśnie dla Was. Prezentowałam Wam już m.in.:

Tym razem do ciasta naleśnikowego dodałam proszek budyniowy. Wyszły pyszne i bardzo delikatne. Możemy użyć budyniu o dowolnym smaku i uzyskamy inny smak naleśników. Moim zdaniem najbardziej pasuje tutaj budyń śmietankowy. Samo ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale nie przejmujcie się tym. Naleśniki na pewno usmażą się perfekcyjnie. Możecie je podać z dowolnymi dodatkami np. dżemem, konfiturą, serem. Myślę, że pysznie będą smakowały także zapiekane z serem.

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • 100g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Miksujemy chwilkę mikserem. Dodajemy budynie (proszek), mąkę, olej, wodę i mleko. Miksujemy do połączenia. Ciasto dostawiamy na pół godziny. Ciasto naleśnikowe wyjdzie bardzo rzadkie.

Rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników. Smarujemy ją niewielką ilością oleju (lub smażymy na suchej), bowiem olej jest już w cieście. Smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego 🙂

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij