Muffiny z porzeczką i marcepanem

Smak lata w środku zimy? Czemu nie! Wykorzystaj zapasy czerwonej porzeczki i przygotuj ze mną pyszne muffinki. Zamroziłam w tym roku mnóstwo świeżych owoców. Jagody wykorzystałam ostatnio we frużelinie w torcie bezowym. Czarne porzeczki wykorzystałam jako nadzienie do ciasta Pani Walewska. Truskawki wykorzystałam w cieście Makowa chmurka. Malinki serwuje w owsiankach lub zatapiam w galaretce na wierzchu ciasta. Najwięcej jednak mam...czerwonych porzeczek. Ostatnio przygotowałam z nimi drożdżówki, a dziś przepyszne muffiny.

Kwaśna porzeczka, migdałowy smak otulony mięciutkim i puszystym ciastem - tak w kilku słowach można opisać te muffiny. Są przepyszne! Idealnie pasują do kubka gorącej zimowej herbatki.

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Gdzie kupić marcepan?

Marcepan znajdziesz w sklepach internetowych np. Allegro. Ja najczęściej kupuje marcepan w Lidlu, marki Belbake. Jest w jasnożółtym opakowaniu, pakowany po 200g. Jest już na stałe w asortymecie, bo kiedyś widziałam go tylko w okresie świątecznym.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Więcej przepisów na muffinki

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Puszyste i wilgotne muffiny migdałowe wypełnione kwaśną porzeczką. Do ich przygotowania super sprawdza się także mrożona porzeczka czy inne kwaśne owoce.

Muffiny z porzeczką i marcepanem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 170 cukru,
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 30g płatków migdałowych,
  • 250g czerwonej porzeczki,
  • 100g marcepanu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki lub drobno kruszymy rękoma.

Przygotowanie muffinek

Przygotowanie muffinek

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy porzeczkę i marcepan, mieszamy delikatnie.

* Jeśli używamy porzeczek mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

** Takie papierowe papilotki zamówiłam na Allegro.

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów.

Muffinki pieczemy około 25-27 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Muffiny z porzeczką i marcepanem

Jeśli przygotujesz muffiny z porzeczką i marcepanem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź