Pyszne muffinki, które przygotujesz w kilka minut dziś w "Weekendowej Cukierence". Lubię takie przepisy zwłaszcza, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się długo stać w kuchni. Większość składników do ich przygotowania z pewnością macie w domu.
Muffiny z borówkami są niezwykle puszyste i mięciutkie, pięknie wyrastają, a w środku są wilgotne. Puszystość zapewnia im ubicie jajek z cukrem (a nie jak to bywa w tradycyjnych muffinach tylko lekkie rozbełtanie jajek). Kropką nad i jest lukier. Świetnie smakują z kubkiem herbaty lub kawy. Sprawdzą się idealnie jako podwieczorek letnią porą. Naprawdę nie można się im oprzeć, są przepyszne! 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
- 1 i ½ szklanki borówek,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.
Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu muffiny można polać lukrem. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy stopniowo około 10-12 łyżek cukru pudru. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego.
Witam, jeśli chodzi o borówki – sypiemy na wierzch czy dodajemy do ciasta i dopiero nakładamy? 😉
Ps. Czy jeśli dodam mrożone też będzie dobrze? Przed dodaniem rozmrozić czy bez rozmrażania?
Dodajemy do ciasta i mieszamy razem. Myślę, że mrożone mogą być – dałabym bez rozmrażania 🙂
Dzien dobry. A proszę mi powiedzieć ile u Pani szklanka ma gramów. Bo opisuje Pani np.1i ½szkła mąki…albo ½szkl oleju….wiec ile gramów i ile ml? ?
Używam szklanki o pojemności 250ml. Postaram się dopisywać o jaką szklankę chodzi w nowych przepisach 🙂
Muffiny wyszły obłędne!! Dzieci były zachwycone, mężowi również bardzo smakowały! Ja się zakochałam, na pewno będę powtarzać ? Bardzo polecam ten przepis ?
Dziękuję za miłe słowa ?
Bardzo fajny przepis ,muffiny wilgotne ,nie za słodkie czyli idealne. U mnie z malinami gdyż akurat nie miałam borówek. Polecam bo przepis prosty i szybki 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały ?
Robi sie je błyskawicznie. Niezapowiedziani goście, więc potrzebny był szybki przepis z podstawowych składników. Od kiedy mam ten przepis zmieniam tylko owoce i mam “klasyka” na takie wizyty 🙂
Piękne i puszyste ?
Witam.Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny?
Tak, ale powinien to być gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki.