Cytrynowe muffinki z borówkami

Pyszne muffinki, które przygotujesz w kilka minut dziś w "Weekendowej Cukierence". Lubię takie przepisy zwłaszcza, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się długo stać w kuchni. Większość składników do ich przygotowania z pewnością macie w domu.

Muffiny z borówkami są niezwykle puszyste i mięciutkie, pięknie wyrastają, a w środku są wilgotne. Puszystość zapewnia im ubicie jajek z cukrem (a nie jak to bywa w tradycyjnych muffinach tylko lekkie rozbełtanie jajek). Kropką nad i jest lukier. Świetnie smakują z kubkiem herbaty lub kawy. Sprawdzą się idealnie jako podwieczorek letnią porą. Naprawdę nie można się im oprzeć, są przepyszne! 🙂

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 1 i ½ szklanki borówek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.

Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu muffiny można polać lukrem. Do miseczki wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy stopniowo około 10-12 łyżek cukru pudru. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego.

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

Cytrynowe muffinki z borówkami

4 komentarzy

  1. Witam, jeśli chodzi o borówki – sypiemy na wierzch czy dodajemy do ciasta i dopiero nakładamy? 😉

    Ps. Czy jeśli dodam mrożone też będzie dobrze? Przed dodaniem rozmrozić czy bez rozmrażania?

    • cukiereczek

      Dodajemy do ciasta i mieszamy razem. Myślę, że mrożone mogą być – dałabym bez rozmrażania 🙂

  2. Muffiny wyszły obłędne!! Dzieci były zachwycone, mężowi również bardzo smakowały! Ja się zakochałam, na pewno będę powtarzać 🥰 Bardzo polecam ten przepis 🥰

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa 😊

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij