Kolejna porcja mini słodkości dziś na blogu. Co powiecie na słodziutkie, wilgotne i mięsiste, a przy tym puszyste muffiny bananowe wypełnione po brzegi borówkami? Ja jestem na tak 🙂
Muffinki stały się moją nową wielką miłością. Tworzę nowe przepisy i testuje nowe smaki, abyście mieli na blogu największy wybór tych amerykańskich słodkości. W dzisiejszym wypieki połączyłam smaki dwóch owoców: borówek i bananów. A bazą mokrych składników w przepisie jest rozpuszczone masło oraz kwaśna gęsta śmietana. Najlepsze do przepisu będą bardzo dojrzałe banany.
Do przygotowania muffinek bananowych z borówkami nie potrzebujecie miksera. Wszystkie składniki z łatwością wymieszacie rózgą czy łyżką. Pamiętaj, aby dokładnie odważyć składniki, zwłaszcza mąkę, i ocieplić wcześniej produkty do temperatury pokojowej.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić kwaśną śmietanę?
Kwaśną śmietanę możesz zastąpić w tym przepisie gęstym jogurtem naturalnym.
Czy mogę użyć mrożonych owoców?
Tak, do muffinek można użyć mrożonych owoców. Nie rozmrażamy ich wcześniej, ale dodajemy zamrożone. Można je ewentualnie obtoczyć w odrobinie mąki pszennej.
Po dodaniu mrożonych owoców staramy się postępować dość szybko, aby nie zaczęły się rozpuszczać. Mieszamy krótko. Gdy zobaczymy, że w cieście pojawiają się smugi o kolorze naszych owoców to przestajemy mieszać.
Wyszło mi więcej niż 14 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W zależności od producenta niektóre formy są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki (do 3/4). Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Cytrynowe muffiny z borówkami
- Muffinki z jagodami, malinami i białą czekoladą
- Muffinki czekoladowe
- Muffiny z owocami
Słodziutkie, wilgotne i mięsiste, a przy tym puszyste muffiny bananowe wypełnione po brzegi borówkami. Dzieci je uwielbiają!
Muffinki z bananem i borówkami
Składniki (14 sztuk):
- MOKRE:
- 115g masła,
- 50g cukru białego,
- 75g cukru trzcinowego,
- 2 jajka r.L,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 170g kwaśnej śmietany 18%,
- 230g obranych bananów,
- SUCHE:
- 360g mąki pszennej,
- 14g proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- DODATKOWO:
- 300g borówek amerykańskich,
- 50g orzechów pekan (można pominąć),
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Banany rozgniatamy widelcem na puree. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Orzechy drobno siekamy. Zamiast orzechów pekan możemy użyć włoskich lub pominąć je całkowicie.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka (wbijamy je najpierw i roztrzepujemy), cukier biały i trzcinowy, rozpuszczone i przestudzone masło, kwaśną śmietanę i rozgniecione banany.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy orzechy i borówki. Mieszamy krótko. Kilka borówek możemy odłożyć i włożyć je na wierzch muffinek.
Masę rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości. W muffinki mozemy dodatkowo włożyć kawałki połówek orzechów pekan. Muffinki pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Powinny się ładnie zarumienić.
Życzę smacznego!
Dziś robilam pierwszy raz muffinki . Super przepis , super smak polecam ?
Cieszę się, że smakowały ?