Miękkie i wilgotne babeczki bananowe z kawałkami roztopionej czekolady to prawdziwa uczta dla podniebienia. To świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które leżą w koszu z owocami i nikt nie chce ich zjeść. Wiadomo też nie od dziś, że czekolada i banany to jedno z najlepszych połączeń na świecie. A kropelki czekoladowe czyli chocolate chips pięknie zdobią babeczki, bo ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z użyciem kropelek czekoladowych (chocolate chips).
Babeczki bananowe powstają tak jak tradycyjne babeczki ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy jajka i suche składniki. Aby uzyskać babeczki bananowe - dodajemy po prostu rozgniecione widelcem banany. A im bardziej dojrzałe banany tym słodsze babeczki uzyskamy. Zapraszam Was serdecznie do wypieków, bo gwarantuję, że pokochacie te babeczki. "Weekendowa Cukierenka" poleca!
Więcej przepisów na bananowe mini słodkości
- Muffinki bananowe z borówkami
- Placki jogurtowe z bananami
- Muffinki bananowe z orzechami pekan
- Puszyste racuszki bananowe
To najlepszy przepis na bananowe babeczki z czekoladą. Uwielbiamy je i często pieczemy. Dzieci szaleją na ich punkcie.
Babeczki bananowe z czekoladą
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 115g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 jajka,
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 190g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 150g kropelek czekoladowych chocolate chips lub posiekanej drobno czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka i banany wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie w kuchni. W tym czasie produkty ocieplą się. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.
*Papilotki, w których upiekłam babeczki, kupiłam na Allegro. Są one sztywne, nie nasiąkają tłuszczem, nie wymagają użycia formy muffinkowej. Ciasto z łatwością od nich odchodzi.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem. Im banany będą bardziej dojrzałe tym babeczki będą słodsze.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kilka razy zbieramy szpatułką masło ze ścianek misy. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. W tym momencie masa maślana może się zwarzyć. Nie należy się tym przejmować, bo po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ¾ kropelek czekoladowych i całość mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do papilotek. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie resztą kropelek czekoladowych.
*Chocolate chips kupuje na Allegro.
Babeczki pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki całkowicie studzimy. Życzę smacznego!
Jeśli przygotujesz babeczki bananowe z czekoladą to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Babeczki są przepyszne!!
Piękne wyszły 😍
Pycha !! ❤️
Dziękuję ❤️ Piękne 😃
Babeczki pyszne i wilgotne. Polecam
Bardzo dziękuję ♥️