Puszyste racuszki bananowe

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na racuchy z bananami 🙂 Pokochają je najmłodsi 😉 Racuszki są nieskomplikowane w przygotowaniu, pyszne, słodziutkie, nie nasiąkają tłuszczem – będą w sam raz, gdy najdzie nas ochota na słodkie co nieco 🙂 Dodatkowo racuszki są szybkie w przygotowaniu bowiem przygotowujemy je na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach.

Jeśli macie ochotę na przygotowanie równie szybkich i pysznych pączków to polecam Wam pączki przygotowane na serku homogenizowanym oraz pączuszki serowe. Ponieważ trwa jeszcze sezon na dynie to gorąco polecam także racuchy dyniowe.

Puszyste racuszki bananowe

Puszyste racuszki bananowe

SKŁADNIKI (około 20-25 sztuk):

  • 4 banany,
  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 170ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wódki,
  • Olej do głębokiego smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz bananów. Miksujemy je aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Ciasto będzie bardzo gęste. Banany obieramy i kroimy w plasterki grubości 1cm (większe można pokroić w półplasterki). Do cista dodajemy banany i mieszamy tak, aby ciasto pokryło owoce.

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Każdorazowo łyżkę maczamy w gorącym oleju i nabieramy porcję ciasta (1 racuszek = 1 łyżka ciasta) i wkładamy na gorący olej. Gdy ciasto odklei się od łyżki to ją wyjmujemy. Smażymy racuszki na rumiano z każdej strony tak jak pączki. Osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

Olej do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Wyższa temperatura sprawi, że racuszki przypalą się, a nie dojdą w środku. W niższej temperaturze racuszki nasiąkną tłuszczem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do racuszków możemy dodać szczyptę cynamonu czy garść rodzynek.

Puszyste racuszki bananowe

Puszyste racuszki bananowe

2) Do smażenia racuszków polecam użycie planty.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij