Puszyste racuszki bananowe

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na racuchy z bananami 🙂 Pokochają je najmłodsi 😉 Racuszki są nieskomplikowane w przygotowaniu, pyszne, słodziutkie, nie nasiąkają tłuszczem – będą w sam raz, gdy najdzie nas ochota na słodkie co nieco 🙂 Dodatkowo racuszki są szybkie w przygotowaniu bowiem przygotowujemy je na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach.

Jeśli macie ochotę na przygotowanie równie szybkich i pysznych pączków to polecam Wam pączki przygotowane na serku homogenizowanym oraz pączuszki serowe. Ponieważ trwa jeszcze sezon na dynie to gorąco polecam także racuchy dyniowe.

Puszyste racuszki bananowe

Puszyste racuszki bananowe

SKŁADNIKI (około 20-25 sztuk):

  • 4 banany,
  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 170ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wódki,
  • Olej do głębokiego smażenia,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz bananów. Miksujemy je aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Ciasto będzie bardzo gęste. Banany obieramy i kroimy w plasterki grubości 1cm (większe można pokroić w półplasterki). Do cista dodajemy banany i mieszamy tak, aby ciasto pokryło owoce.

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Każdorazowo łyżkę maczamy w gorącym oleju i nabieramy porcję ciasta (1 racuszek = 1 łyżka ciasta) i wkładamy na gorący olej. Gdy ciasto odklei się od łyżki to ją wyjmujemy. Smażymy racuszki na rumiano z każdej strony tak jak pączki. Osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

Olej do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni. Wyższa temperatura sprawi, że racuszki przypalą się, a nie dojdą w środku. W niższej temperaturze racuszki nasiąkną tłuszczem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Do racuszków możemy dodać szczyptę cynamonu czy garść rodzynek.

Puszyste racuszki bananowe

Puszyste racuszki bananowe

2) Do smażenia racuszków polecam użycie planty.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź