To prosty sposób na pieczone udka z kurczaka. Ich przygotowanie zajmuje 5 minut, reszta to już tylko pieczenia. Mięso nacieramy przyprawami, następnie smarujemY majonezem i ketchupem, a na sam koniec posypujemy bułką tartą. Udka wychodzą mięciutkie, mięso z łatwością odchodzi od kości. Od razu po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz.
SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki bułki tartej,
PRZYGOTOWANIE:
Ketchup mieszamy z majonezem.
Udka z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Następnie posypujemy je słodką papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Można wcześniej zdjąć skórę z mięsa, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Udka z kurczaka układamy na blasze i smarujemy równomiernie sosem ketchupowo-majonezowym. Wierzch udek posypujemy bułką tartą.
Mięso pieczemy 100 minut pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 minut, tzn. do zarumienienia.
Życzę smacznego 🙂
Udka są przepyszne! Miękkie, a ten sos, który powstał to niebo w gębie! ?. Przepis zapisany do zeszytu, na pewno do niego wrócę nie raz. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko, a reszta to czas pieczenia ?
Nidka bardzo się cieszę, że smakowały 😉
Komentarz Nidki skonil mnie do przygotowania udek po kujawsku. Nie zawiodlam sie. Mieciutkie mieso i chrupiaca skorka – pychota.
Monika bardzo mi miło 🙂
Kasiu czy można przygotować te udka inaczej niż w naczyniu żaroodpornym, np. w rękawie do pieczenia?
Myślę, że tak. Tylko pod koniec rozcięłabym rękaw, aby udka się przyrumieniły ?
Poleceń, udka z tego przepisu są bardzo smaczne i chrupiące
Dziękuję ?