Udka po kujawsku

To prosty sposób na pieczone udka  z kurczaka. Ich przygotowanie zajmuje 5 minut, reszta to już tylko pieczenia. Mięso nacieramy przyprawami, następnie smarujemY majonezem i ketchupem, a na sam koniec posypujemy bułką tartą. Udka wychodzą mięciutkie, mięso z łatwością odchodzi od kości. Od razu po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz.

Udka po kujawsku

Udka po kujawsku

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki bułki tartej,

PRZYGOTOWANIE:

Ketchup mieszamy z majonezem.

Udka z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Następnie posypujemy je słodką papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Można wcześniej zdjąć skórę z mięsa, ale nie jest to konieczne. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Udka z kurczaka układamy na blasze i smarujemy równomiernie sosem ketchupowo-majonezowym. Wierzch udek posypujemy bułką tartą.

Mięso pieczemy 100 minut pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 minut, tzn. do zarumienienia.

Życzę smacznego 🙂

Udka po kujawsku

Udka po kujawsku

Może spodobają Ci się także:

PIECZONE UDKA Z ZALEWY MAJERANKOWO-TYMIANKOWEJ

UDKA PO CYGAŃSKU

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij