Udka po cygańsku

Udka w moim domu goszczą dość często. Najczęściej są to udka pieczone. Także tym razem pragnę Was zaprosić na pyszne danie obiadowe z udkami w roli głównej. Mianowicie są to udka pieczone w pysznym, słodkim sosie, dodatek octu zaostrza smak sosu. Mięso po godzinie pieczenia jest mięciutkie. Danie najlepiej będzie smakowało z ryżem i surówką lub ogórkiem konserwowym. Serdecznie polecam 🙂

 

Składniki:

 

  • 8-10 pałek z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 5 suszonych moreli,
  • 1/2 szklanki ketchupu,
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 3 płaskie łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką. Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź