Często zastanawiacie się po zakupie awokado co z niego przygotować? Już Wam przychodzę z pomocą. Najlepszą potrawą na początek będzie pasta jajeczna z awokado. Awokado bardzo dobrze łączy się z jajkiem. Dlatego nie mogło zabraknąć w mojej sałatce jajek. Kropkę nad i stanowi chrupiący boczek. To pyszna, lekka i delikatna sałatka. Możemy podać ją z czosnkową bagietką. Nie dodajemy do niej majonezu, a sos z oliwy i soku z cytryny.
SKŁADNIKI (4-6 porcji) :
- 2 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka upieczone, ugotowane lub usmażone,
- 2 duże i dojrzałe awokado,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 jajka,
- 150g wędzonego boczku,
- ¼ szklanki posiekanego szczypiorku,
- DRESSING:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z piersi kurczaka rwiemy na małe kawałeczki. Możemy je rozdzielać przy pomocy widelca. Kukurydzę odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu jajka obieramy i kroimy każde na 4 części. Boczek podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Odsączamy go z tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie kroimy go w kostkę. Awokado obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie kroimy je w kostkę. Składniki dressingu mieszamy ze sobą. W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki i ostrożnie mieszamy. Składniki sałatki możemy też ułożyć na talerzu i polać dressingiem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do sałatki możemy dodać 2 łyżki posiekanego koperku.