Pavlova to zapierający dech w piersiach bezowy deser. Nazwany tak na cześć rosyjskiej baletnicy o imieniu Anna Pavlova. Pavlova powinna być śnieżnobiała, chrupiąca z zewnątrz z mięciutkim, piankowym wnętrzem. Jej przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Wystarczy odrobina doświadczenia z ubijaniem białek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na mini Pavlove z truskawkami. Uwierzcie mi, że są równie pyszne co duża Pavlova, na którą przepis także macie na blogu (o TUTAJ). Bardzo polecam!
Gdy ubijam pianę bezową to mój mąż wychodzi najczęściej z kuchni i zamyka się w pokoju. Bowiem ubijanie białek na bezę trwa dobrych kilkanaście minut. Nie jest to na szczęście pracochłonne, bo przy użyciu robota planetarnego praca ta robi się sama. Smak bez jednak rekompensuje mu poniesione "koszty" 🙂
Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne mini Pavlove
- Użyj białek o temperaturze pokojowej. Ciepłe białka ubiją się na większą pianę. Wyjmij je min. 2h z lodówki.
- Pianę bezową ubijaj długo, a cukier dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce. Po każdej dodanej łyżce cukru ubijaj 2-3 minuty.
- Po dodaniu soku z cytryny i mąki ziemniaczanej mieszaj delikatnie i krótko szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Najlepsze efekty daje cukier drobny. Ale jeśli go nie masz to użyj zwykłego cukru.
- Bezy po upieczeniu zostaw na min. 30 minut w piekarniku.
- Od razu po ubiciu piany bezowej formuj bezy. Nie czekaj. Piana bezowa nie może czekać. Trzeba z nią postępować szybko i sprawnie. Od razu po uformowaniu bez wysusz je w piekarniku.
- Wykładając bezy zachowaj pewne odstępy, bo bezy urosną podczas suszenia.
- Najlepsze efekty uzyskamy przy użyciu miksera stojącego. Przy mikserze ręcznym czas miksowania może być dłuższy.
- Bezy po wypełnieniu kremem najlepiej zjeść w ciągu 4h. Aczkolwiek przechowywane w lodówce będą smaczne jeszcze 2 dni lecz mogą się zapaść.
- Bezy przygotowuje wcześniej i przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3-5 dni.
Więcej przepisów na mini bezy
Przygotuj mini wersje słynnego deseru bezowego. Podana z truskawkami prezentuje się fenomenalnie.
Mini Pavlova z truskawkami
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- BEZY:
- 4 białek z jajek L (140g),
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 300g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- truskawki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszamy całość delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
Aby uzyskać taki wygląd bez potrzebne są pierścienie cukiernicze. Użyłam pierścienia o średnicy 8cm. Pierścień ustawiamy na blaszce i wypełniamy go do 2/3 wysokości bezową pianą. Wyrównujemy pianę łyżeczką i nożem "odcinamy" bezę od brzegów pierścienia szybko podnosząc pierścień. Ewentualnie wygładzamy powierzchnię boczną bezy.
Bezowe gniazdka można też uformować ręcznie łyżką lub pianę bezową przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Takich wyciskanych bez z rękawa wyjdzie więcej, około 10-12.
Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni, termoobieg około 2,5h. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku do całkowitego wystudzenia. Można tylko na chwilę otworzyć piekarnik, by wypuścić wilgoć.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy ją z cukrem pudrem i serkiem mascarpone do połączenia. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką 1M i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Podajemy od razu.
Życzę smacznego!