Łosoś po florencku

Łosoś po florencku to pyszne danie jednogarnkowe. Obok łososia znajdziecie w nim suszone pomidory i  szpinak, a całość skąpana jest w gęstym sosie śmietanowo-serowym. Nie ma potrzeby wcześniejszego gotowania makaronu. Wszystko robimy na jednej patelni. Całość przygotujecie góra w pół godziny. Danie jest sycące i bardzo efektowne. Idealnie sprawdzi się jako kolacja ze znajomymi. Bardzo polecam!

W bardzo podobny sposób przygotowuje fileciki z kurczaka.

Więcej przepisów z łososiem

Łosoś po florencku

Łosoś po florencku

Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego makaronu. Świetnie będzie pasowało penne. Całą potrawę przygotujesz w góra pól godziny.

Łosoś po florencku

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 450g łososia,
  • mąka do panierowania,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 120g odsączonych suszonych pomidorów,
  • 250g makaronu świderki,
  • ¾ szklanki startego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
  • olej do smażenia
Składniki na łososia po florencku

Składniki na łososia po florencku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Odsączone z zalewy suszone pomidory kroimy w paseczki. Z łososia odcinamy skórę. Kroimy go na 8 mniejszych kawałków. Parmezan ścieramy na grubych lub średnich oczkach tarki i odmierzamy ¾ szklanki (szklanka o pojemności 250ml). Szpinak płuczemy i osączamy na sicie. Większe liście możemy pokroić na pół.

Kawałki łososia panierujemy z obu stron w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy łososia na rumiano  z obu stron. Łososia przekładamy na talerz. A na patelnię dodajemy dodatkową łyżkę oleju oraz cebulę. Smażymy razem często mieszając 2 minuty. Następnie dodajmy sól, pieprz i suchy makaron. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Wówczas układamy łososia i pokrojone pomidory. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając (lub do miękkości makaronu).

Dodajemy oregano, starty parmezan orz śmietankę, mieszamy. Dodajemy szpinak, danie zdejmujemy z ognia przykrywamy. Czekamy 2 minuty aż szpinak zwiędnie. Następnie danie dobrze mieszamy ze szpinakiem. Od razu podajemy.

Życzę smacznego 🙂

Łosoś po florencku

Łosoś po florencku

Jeśli przygotujesz łososia po florencku  to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij