Jakiś czas temu przygotowałam sznycle z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym z koperkiem. Postanowiłam w ten sam sposób przygotować pulpeciki. I powiem Wam, że wyszły pyszne. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i ogórkiem konserwowym. Świetnie się odgrzewają. Pulpeciki to bardzo lubiane przez nas danie. Znajdziecie na blogu kilkanaście przepisów na ich przygotowanie - zapraszam TUTAJ.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oregano
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- SOS:
- 1 ziele angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2-2,5 szklanki wody,
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej,
- Szczypta ostrej papryki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżki koperku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, połowę cebuli, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla.
SOS: Pulpeciki zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zagotowujemy. Pulpeciki dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Następnie do miseczki wlewamy śmietanę. Dodajemy chochlę gorącego wywaru z duszenia mięsa i mieszamy (hartujemy śmietanę). Śmietanę razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami dodajemy do zawartości rondla. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się na wolnym ogniu sosu, mieszamy. Rozrobioną mąkę dodajemy stopniowo. Gdy sos już jest gęsty to doprawiamy go do smaku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Dziś zrobiłam, jedliśmy z kluskami śląskimi. Sosik jest przepyszny. Polecam przepis <333
Bardzo mi miło 🙂
Witam
Robiłem już dwa razy?
Za każdym razem pyszne
Pzdr
Cieszę się ?