To podstawowy przepis na pieczone żeberka. Najpierw mięso długo marynuje, a następnie piekę do miękkości pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym. Można upiec je także w rękawie. Mięso wychodzi kruchutkie, z łatwością odchodzi od kości. Przepis jest bardzo prosty, mamy tutaj minimum składników i pracy. Całą pracę robi za nas piekarnik. Cały sekret tkwi w długim marynowaniu mięsa. W marynacie połączyłam ze sobą: olej, miód, musztardę i podstawowe przyprawy. Składniki te na pewno masz w swojej kuchni. Żeberka piekę dość długo, bo około 2h. Pewnie spotkacie się z krótszym czasem pieczenia w różnych przepisach. Ale np. 1h to dla mnie za krótko. Lubię jak mięso jest mega miękkie i z łatwością odchodzi od kości. Nie martwcie się, po tych 2h mięso się nie wysuszy.
Uwielbiam żeberka w każdej postaci. I gdy tylko wypatrzę chude żeberka w sklepie mięsnym to od razu je kupuje. Poniżej zostawiam kilka moich ulubionych przepisów z żeberkami w roli głównej.
Żeberka pieczone w piekarniku najchętniej podaje z frytkami i surówką z czerwonej kapusty. Ale pasować do nich będą również ziemniaki z wody, pieczone ziemniaczki czy kluski (np. kopytka, śląskie), kasza, a jako dodatek zasmażana kapusta, buraczki.
Więcej przepisów na żeberka
- Żeberka barbecue
- Żeberka z pieczarkami
- Żeberka w sosie własnym
- Barszcz małorosyjski
Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło przyprawami. Następnie żeberka pieczemy pod przykryciem, a otwieramy je pod koniec pieczenia, aby się zarumieniły.
Pieczone żeberka
Składniki (4 porcje):
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- MARYNATA:
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie. Żeberka kroimy w paski tak, aby każda porcja miała jedną kość. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Marynata powinna pokryć dokładnie każdy kawałek mięsa. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 12h, a najlepiej na 24h.
*Możesz użyć ulubionej musztardy. Ja użyłam musztard Horcica.
Następnego dnia żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Mięso pieczemy około 2h, do miękkości. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby żeberka się zarumieniły. Smacznego!