Pora na kolejny maraton na blogu. Zapraszam serdecznie na "Maraton klusek" 🙂 Przez 7 dni zaprezentuje Wam 7 przepisów na kluski: na słodko i wytrawnie. Zapraszam do śledzenia bloga 🙂 Maraton klusek rozpoczynają kluski z kuchni polskiej. Kopytka zna i lubi każdy. Ich sukcesem są odpowiednie proporcje i odpowiednie ziemniaki. Ja używam do ich przygotowania wyłącznie ziemniaków „żółtych”.

Kopytka

Kopytka

SKŁADNIKI:

  • 500g ziemniaków ugotowanych,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania kopytek najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy jajko oraz obie mąki i szczyptę soli. W miarę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki grubości 2-3 cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli (możemy też dodać 1 łyżkę oleju – kopytka nie będę się sklejały po ugotowaniu). Kopytka wczucamy partiami na wrzątek. Gotujemy je 1-2 minuty od wypłynięcia, na średnim ogniu. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Możemy podać od razu lub odsmażone.




Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Dobrze jest do kopytek użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.

2) Do przygotowania wszelkich klusek ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się żółte odmiany ziemniaków.

3) Dodanie oleju do wody sprawi, że kopytka nie będą kleiły się po ugotowaniu.

4) Po zagnieceniu ciasta od razu przechodzimy do formowania kopytek. Nie można zagnieść go wcześniej.

Kopytka

Kopytka

2 komentarzy

  1. po prostu pyszna klasyka! 🙂

  2. Robię podobnie, ale nie dodawałam mąki ziemniaczanej. Muszę spróbować 🙂 pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij