Pora na kolejny maraton na blogu. Zapraszam serdecznie na "Maraton klusek" 🙂 Przez 7 dni zaprezentuje Wam 7 przepisów na kluski: na słodko i wytrawnie. Zapraszam do śledzenia bloga 🙂 Maraton klusek rozpoczynają kluski z kuchni polskiej. Kopytka zna i lubi każdy. Ich sukcesem są odpowiednie proporcje i odpowiednie ziemniaki. Ja używam do ich przygotowania wyłącznie ziemniaków „żółtych”.

Kopytka

Kopytka

SKŁADNIKI:

  • 500g ziemniaków ugotowanych,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania kopytek najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy jajko oraz obie mąki i szczyptę soli. W miarę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki grubości 2-3 cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli (możemy też dodać 1 łyżkę oleju – kopytka nie będę się sklejały po ugotowaniu). Kopytka wczucamy partiami na wrzątek. Gotujemy je 1-2 minuty od wypłynięcia, na średnim ogniu. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Możemy podać od razu lub odsmażone.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Dobrze jest do kopytek użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej.

2) Do przygotowania wszelkich klusek ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się żółte odmiany ziemniaków.

3) Dodanie oleju do wody sprawi, że kopytka nie będą kleiły się po ugotowaniu.

4) Po zagnieceniu ciasta od razu przechodzimy do formowania kopytek. Nie można zagnieść go wcześniej i zostawić, bo ciasto robi się rzadkie. Od razu po uformowaniu kopytka gotujemy.

Kopytka

Kopytka





8 komentarzy

  1. po prostu pyszna klasyka! 🙂

  2. Robię podobnie, ale nie dodawałam mąki ziemniaczanej. Muszę spróbować 🙂 pozdrawiam

  3. Hej ? czy ziemniaki rozgniatamy ponl ugotowaniu, czy na następny dzień?

    • cukiereczek

      Magda możesz ziemniaki rozgnieść od razu po ugotowaniu i to wystarczy ? A jeśli zapomnisz to na drugi dzień trzeba je przecisnąć przez praskę.

  4. Bardzo dobry przepis, kopytka sa dokladnie takie jak zapamietalam z rodzinnego domu. Zrobiłam od razu większą porcje. P.s. świetnie sie je mrozi-mam kilka obiadów z głowy 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  5. Kopytka wyszły super napewno będę często go używać. Pychota 🙂🙂🙂🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 😉

Zostaw odpowiedź