Tak nazywa się surówka colesław z czerwonej kapusty. Jest równie pyszna jak jej pierwowzór. Głównymi składnikami tej surówki są: czerwona kapusta, marchewka i cebula. Jednak tym co sprawia, że surówka smakuje przepysznie, jest pyszny sos. To sos przygotowany na bazie maślanki. Maślanka w połączeniu z kilkoma innymi składnikami tworzy słodko-kwaśny sos, którym zalewamy posiekane warzywa. Dopiero po 2 godzinach surówka nabiera odpowiedniego smaku.
SKŁADNIKI:
- Pół główki czerwonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1,5 cebuli,
- SOS:
- ¾ szklanki maślanki,
- 4,5 łyżki majonezu,
- 4,5 łyżki soku z cytryny,
- 4,5 łyżki octu z białego wina,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Z umytej kapusty usuwamy głąb. Marchewki i cebule obieramy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Wygniatamy ją rękoma przez 1-2 minuty. Powinna wówczas zmniejszyć swoją objętość. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa przekładamy do kapusty i mieszamy.
Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Sos powinien być jednolity, kremowy, bez grudek.
Przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy. Surówkę odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia. Przechowujemy ją w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Można użyć czerwonej cebuli zamiast zwykłej.