Truskawkowa pianka z aromatem bzu

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon na truskawki w pełni. Latem nie ma lepszego deseru niż truskawki gniecione z cukrem i dodatkiem śmietanki. A gdyby tak połączyć ten dobrze znany z dzieciństwa smak z aromatycznym syropem z dzikiego bzu? Powiem tylko tyle, że wówczas otrzymamy pyszny deser, którego wprost nie można przestać jeść 🙂 Taka pianka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Jest bardzo kremowa, wprost rozpływa się w ustach.
Zachęcam do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu.

Truskawkowa pianka z aromatem bzu

Truskawkowa pianka z aromatem bzu

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 100g masła,
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • 500g truskawek,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • ½ szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • 600g śmietany kremówki,
  • 25g żelatyny,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • DEKORACJA:
  • Truskawki,
  • Kwiaty czarnego bzu,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienko masłem. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy piankę truskawkową.

PIANKA TRUSKAWKOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki. Za pomocą blendera miksujemy je na mus z dodatkiem cukru. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do śmietany dodajemy sok z bzu i mus truskawkowy, dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy dokładnie. Masa powinna być kremowa. Na koniec ciurkiem wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy. Piankę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia.

DEKORACJA: Gdy ciasto stężeje dekorujemy je kwiatami czarnego bzu i połówkami truskawek.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ilość cukru i cukru pudru dopasujmy do własnych upodobań smakowych. Wszystko zależy od słodkości truskawek i syropu z bzu.

Truskawkowa pianka z aromatem bzu

Truskawkowa pianka z aromatem bzu





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij