Naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą

Zapiekane naleśniki to pyszna propozycja na codzienny obiad jak i na obiad od święta. W takich daniach fajne jest to, że zarówno farsz jak i naleśniki możemy przygotować wcześniej. Wówczas przygotowanie obiadu zajmuje nam tylko chwilkę, reszta to już tylko pieczenie. Naleśniki są pyszne, sycące. Ich wielkim fanem jest mój mąż. Zobaczcie też inne przepisy na zapiekane naleśniki:

Naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą

Naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • Szczypta cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 350g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 150g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 i ½ szklanki passaty pomidorowej,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 150g mozzarelli,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Kilka listków świeżej bazylii,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Mozzarelle ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki płuczemy i osuszamy, następnie kroimy je w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy je do momentu aż cała woda z grzybów wyparuje, a mięso się zarumieni. Wówczas zalewamy całość 1 szklanką passaty pomidorowej i ½ szklanki wody. Danie przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut tzn. do powstania gęstego sosu. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką. Nadzienie mięsne studzimy, a gdy ostygnie to mieszamy je z połową śmietany i startą mozzarellą (3 łyżki sera zostawiamy na wierzch).

Na każdym naleśniku umieszczamy porcję farszu. Naleśniki zwijamy w ruloniki i układamy je w blaszce jeden obok drugiego.. Na wierzchu naleśników robimy kleksy z pozostałej śmietany 18% oraz z pozostałej passaty pomidorowej. Wierzch naleśników posypujemy pozostałym serem mozzarella (3 łyżki).

Naleśniki zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Życzę smacznego  🙂

Naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą

Naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą





4 komentarzy

  1. super przepis

    • cukiereczek

      Dziękuję ?

  2. Pyszne dzisiaj zrobilam

    • cukiereczek

      Asiu cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij