Leczo z cukinią i boczkiem

To moja kolejna wariacja na temat węgierskiego leczo. Zamiast kiełbasy do leczo użyłam wyłącznie boczku. Oprócz papryki użyłam także sporo cukinii. Wyszło naprawdę pyszne danie jednogarnkowe, które podałam z pieczywem. Leczo jest bardzo proste w przygotowaniu. Najdłuższą czynnością jest pokrojenie warzyw i mięsa. Jeśli się z tym uporamy to pozostaje nam tylko duszenie. Warzyw nie dusimy zbyt długo, aby pozostały jędrne, nie rozpadły się - dlatego cukinię dodałam później niż paprykę. Leczo lubię jeść najbardziej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Zobaczcie też moje inne propozycje na to węgierskie danie:

Choć leczo najbardziej kojarzy nam się z latem to zachęcam do jego przygotowywania przez okrągły rok.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 3 papryki,
  • 3 cukinie (łącznie około 1kg),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400g wędzonego boczku,
  • 1 puszki krojonych pomidorów(400g),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ¾ - 1 szklanki wody,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę wielkości kostki papryki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz boczek i smażymy razem około 10 minut często mieszając na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i smażymy około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Dodajemy cukinię i smażymy 2 minuty.. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem około 10-15 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.

2) Potrawę możemy wzbogacić dodatkiem kiełbasy (około 100g). Kroimy ją w kotkę i podsmażamy razem z boczkiem.

Leczo z cukinią i boczkiem

Leczo z cukinią i boczkiem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij