Kurczak Caprese

Jest to idealnie danie dla osób zabieganych. Jego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu ani pracy. Mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki bazylii i czosnkowi. Nie muszę chyba mówić, że mozzarella i pomidory to świetne połączenie 😉
Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 125g sera mozzarella,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 200g pomidorków koktajlowych,
  • garść listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,

 

Przygotowanie:
 
Kurczaka płuczemy i osuszamy, usuwamy z niego błonki. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Układamy je w naczyniu przekładając porwanymi listkami bazylii i obranymi ząbkami czosnku (można je pokroić na plastry). Mięso odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc) aby przeszło aromatem bazylii.

Mięso układamy w formie wraz z czosnkiem i bazylią, na wierzch układamy plastry mozzarelli i pomidorki pokrojone na połówki oraz kilka listków bazylii.Skrapiamy całość oliwą i zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Przed pieczeniem najlepiej mięso ocieplić do temperatury pokojowej. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź