Krokiety z mięsem

Czy może być lepszy dodatek do świątecznego czerwonego barszczu niż krokiety, pierogi lub paszteciki z mięsem? Według mnie nie 🙂 Krokiety czyli odpowiednio zwinięte naleśniki z farszem, panierowane i usmażone - są dość pracochłonne w przygotowaniu. Najpierw musimy przygotować farsz i usmażyć naleśniki. A potem jeszcze zwinąć krokiety i każdego usmażyć. Mimo, że długo się je robi to nie wątpię, że wszyscy je lubimy. Całe szczęście krokiety  świetnie się mrożą. My mrozimy je już usmażone, a później tylko podgrzewamy. Jako nadzienie możecie wykorzystać tak naprawdę dowolny rodzaj mięsa, a najlepiej mieszankę różnych mięs np. kawałek wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Naleśniki z tego przepisu idealnie nadają się do krokietów, bo nie pękają. Polecam krokiety na świąteczny obiad, obowiązkowo z czerwonym barszczem.

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
  • 4 jajka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 750g łopatki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 4 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli nadzienie mięsne będzie za suche dodajemy do niego kilka łyżek bulionu powstałego podczas gotowania łopatki.

Gdy mamy gotowe nadzienie to przystępujemy do formowania krokietów. Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.

Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno na kształt krokieta. Postępujemy analogicznie z pozostałymi naleśnikami.

Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Tak naprawdę do nadzienia możemy użyć różnego rodzaju mięsa np. mieszankę wołowiny, wieprzowiny i drobiu.

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Poniżej prezentuję Wam instrukcje składania krokietów:

Zakładamy "boki" naleśnika do środka.

Zakładamy "boki" naleśnika do środka.

Naleśnika ciasno zwijamy.

Naleśnika ciasno zwijamy.

Zwiniętego naleśnika maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Zwiniętego naleśnika maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Krokiety smażymy na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.

Krokiety smażymy na rumiano z każdej strony na wolnym ogniu.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź