Kaszotto to bardzo lubiane przeze mnie danie jednogarnkowe. Skąd się wzięła ta nazwa? Pochodzi ona od włoskiego risotta tyle tylko, że ryż zastępujemy kaszą. Kaszotto to propozycja na bardzo zdrowe danie obiadowe. Możemy je zabrać do pracy, bo świetnie się odgrzewa. Wszystko gotujemy w jednym garnku do miękkości kaszy. W tym daniu wykorzystałam kurczaka, pora i jarmuż. Jarmuż możemy zastąpić także szpinakiem.
SKŁADNIKI(2-3 porcje):
- ½ szklanki kaszy pęczak,
- 100g jarmużu,
- 250g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2-2,5 szklanki bulionu drobiowego (lub wody),
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w półtalarki (jasną część). Kurczaka kroimy w małą kostkę. Obsmażamy go na rumiano na odrobinie oleju na osobnej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Liście jarmużu płuczemy i odstawiamy na kilku minut, aby obciekły z wody. Wówczas rwiemy je na mniejsze kawałki i usuwamy z nich twarde nerwy.
Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę oraz pora. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Wlewamy wino, chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy podsmażonego kurczaka i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.
Następnie dodajemy jarmuż i oregano. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.
Życzę smacznego 🙂