Kaszotto z warzywami

Często prosicie mnie w wiadomościach o przepisy na obiady bez mięsa. Postaram się częściej je publikować 😉 Tak więc dziś zapraszam na miseczkę kaszy z warzywami korzeniowymi, cukinią, fasolką szparagową. To już kolejny przepis na kaszotto na blogu - czyli "risotto" z kaszy. Kaszotto z warzywami to pyszny pełnowartościowy jarski posiłek. Danie jest bardzo smaczne na ciepło i na zimno. Jest proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy wszystkie warzywa wcześniej pokroić luz zetrzeć na tarce, a później gotować razem z kaszą. Mówię Wam, niebo w gębie 😉

Zobaczcie też moje inne pomysły na jarskie obiady.

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak,
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 mała cukinia,
  • 100g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
  • 4 suszone pomidory,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę, selera, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolkę szparagową kroimy na 2cm kawałki, a cukinię w małą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Następnie wlewamy wino. Smażymy do momentu aż wino odparuję. Wówczas dodajemy warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, selera) oraz czosnek i smażymy razem mieszając 3 minuty. Zalewamy całość wodą (lub bulionem warzywnym), zagotowujemy. Dodajemy cukinię i fasolkę szparagową. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut aż kasza będzie gotowa, a warzywa zmiękną.

Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy pokrywkę o dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory i podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty tak, aby pozostała woda odparowała.

Danie podajemy solo lub jako dodatek do mięsa. Możemy je podać z lekką sałatą.

Życzę smacznego  🙂

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami

1 Komentarz

  1. Czasem mam dość mięsa, wypróbuję ten pomysł na kaszę, dzięki 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij