Zielony groszek najczęściej wykorzystuje jako dodatek do sałatek. Świetnie sprawdza się również jako składnik dania głównego. Kurczak w sosie z zielonym groszkiem smakuje delikatnie i kremowo. Całe danie przygotujemy bardzo szybko. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami z wody. Sos zawiera dużo warzyw więc nie potrzebujemy podawać do całości surówki.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 600g piersi z kurczaka,
- 150g mrożonego zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 2 małe marchewki,
- 3 łyżki mąki (do panierowania),
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- 2 i ¼ szklanki wody,
- 150g śmietany kremówki,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając.
Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka oraz mrożony groszek. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.
Będzie robione jutro na obiadek 🙂
Super, życzę smacznego 😉
Pyszne danie i szybkie w wykonaniu!?
Cieszę się, że smakowało ?
Witam. A używała Pani też groszku z puszki? Czy nie za bardzo się nadaje? Pozdrawiam
Aniu moim zdaniem lepiej sprawdzi się mrożony niż ten z puszki. Ja używałam tylko mrożonego.
Chciałam zapytać czy mogę zrobić danie dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać? Czy lepiej podgrzać czy podpiec? Dziękuję za odpowiedź.
Tak, można danie zrobić wcześniej. Następnego dnia podgrzewam je na gazie, na małym ogniu. Trzeba często mieszać i ewentualnie dolać odrobinę wody przy podgrzewaniu 🙂 Życzę smacznego!
U mnie tez jutro na obiad,tylko nie miałam mrożonego groszku,więc poszedł drobny z puszki.Super aksamitny sos?
Magda pysznie się prezentuje ?