Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie z zielonym groszkiem i marchewką

Zielony groszek najczęściej wykorzystuje jako dodatek do sałatek. Świetnie sprawdza się również jako składnik dania głównego. Kurczak w sosie z zielonym groszkiem smakuje delikatnie i kremowo. Całe danie przygotujemy bardzo szybko. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami z wody. Sos zawiera dużo warzyw więc nie potrzebujemy podawać do całości surówki.

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie z zielonym groszkiem i marchewką

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie z zielonym groszkiem i marchewką

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 600g piersi z kurczaka,
  • 150g mrożonego zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 łyżki mąki (do panierowania),
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • 2 i ¼ szklanki wody,
  • 150g śmietany kremówki,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.

Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka oraz mrożony groszek. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie z zielonym groszkiem i marchewką

Fileciki z kurczaka w delikatnym sosie z zielonym groszkiem i marchewką





10 komentarzy

  1. Będzie robione jutro na obiadek 🙂

    • cukiereczek

      Super, życzę smacznego 😉

      • Pyszne danie i szybkie w wykonaniu!?

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowało ?

  2. Witam. A używała Pani też groszku z puszki? Czy nie za bardzo się nadaje? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Aniu moim zdaniem lepiej sprawdzi się mrożony niż ten z puszki. Ja używałam tylko mrożonego.

      • Chciałam zapytać czy mogę zrobić danie dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać? Czy lepiej podgrzać czy podpiec? Dziękuję za odpowiedź.

        • cukiereczek

          Tak, można danie zrobić wcześniej. Następnego dnia podgrzewam je na gazie, na małym ogniu. Trzeba często mieszać i ewentualnie dolać odrobinę wody przy podgrzewaniu 🙂 Życzę smacznego!

  3. U mnie tez jutro na obiad,tylko nie miałam mrożonego groszku,więc poszedł drobny z puszki.Super aksamitny sos?

    • cukiereczek

      Magda pysznie się prezentuje ?

Pozostaw odpowiedź Twój nick*