Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz ukraiński to znana w Polsce zupa. Polecam przygotowanie jej letniej wersji, bo z botwinką. Zupa jest bardzo sycąca z uwagi na moc warzyw, fasolę i mięso. Podajemy ją z pieczywem albo już bez dodatków.

Jest to już 5 propozycja w Maratonie Zup. To chyba najbardziej konkretna zupa, które Wam proponowałam. Wychodzi jej dość sporo. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, o ile dobrze rozplanujemy każdą czynność.

Barszcz ukraiński pamiętam jeszcze ze szkolnej stołówki. To była wówczas moja ulubiona zupa, zaraz po pomidorowej 😉

Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz ukraiński z botwinką

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 2 udka z kurczaka lub 4 podudzia (około 600-800g),
  • 1 pęczek botwinki,
  • 2 buraki,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • Kawałek selera,
  • Kawałek młodej kapusty (ok. 125g),
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Szczypta cukru,
  • Ewentualnie ocet/sok z cytryny do smaku,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Każdego buraka owijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy je, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mięso z kurczaka płuczemy. Wkładamy je do większego garnka i zalewamy 8 szklankami zimnej wody. Zagotowujemy. Na wolnym ogniu gotujemy mięso około 1 godziny. W między czasie usuwamy szumowiny.




Gdy mięso się gotuje to zajmujemy się warzywami. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, marchewki, ziemniaki, selera, pietruszkę kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy.

Z wywaru wyjmujemy mięso z kurczaka. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, ziemniaki, kapustę, marchewkę, selera, pietruszkę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

W tym czasie umytą dokładnie botwinkę siekamy na kostkę ok.1-1,5cm. Fasolę odsączamy z zalewy. Mięso kurczaka dzielimy na mniejsze części.

Do zupy dodajemy starte buraki, botwinkę, fasolę i mięso oraz koncentrat pomidorowy i majeranek. Zupę zagotowujemy i gotujemy razem 3 minuty.

Mąkę mieszamy w ¼ szklanki zimnej wody tak, aby nie było grudek. Wlewamy ją do zupy i mieszamy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy. Następnie wlewamy ją do zupy i mieszamy. Uważamy, aby śmietana się nie zważyła. Następnie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprze, sokiem z cytryny/octem i cukrem. Zupa powinna mieć słodko-kwaśny smak.

Życzę smacznego 🙂

Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz ukraiński z botwinką

2 komentarzy

  1. Zrobię podobną w wersji wegetariańskiej, bo wygląda zachęcająco 🙂

  2. uwielbiam go! 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij