Jeżeli kochacie zupę cebulową, tak jak ja, to na pewno polubicie bardzo smaczny i prosty do przygotowania makaron z cebulką i serem. Sos cebulowy jest bardzo prosty do przygotowania, aczkolwiek cebulka musi się chwilkę poddusić, żeby zmiękła. Do całości dodałam ser więc danie jest bardzo sycące.
A do przygotowania takiego obiadu najlepiej użyć drobnego makaronu. Użyłam makaronu muszelki firmy Kupiec, który jeszcze nie jest dostępny na rynku. Z całą pewnością będę czekała na jego wprowadzenie na rynek, bo jest pyszny, mięciutki, idealnie pasował do takiego dania.
Składniki:
- 5-6 białych cebul,
- makaron muszelki 250g,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- 250 ml bulionu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- pieprz ziołowy,
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i wsypujemy cebulę. Cebulę szklimy, następnie oprószamy ją solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni można dodać troszkę oleju. Następnie wlewamy bulion, zwiększamy ogień pod przykryciem i smażymy całość (już bez przykrycia) aż połowa płynu odparuję. Wówczas dodajemy ser i posiekaną natkę, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Kolejno powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy. Zamiast bulionu można użyć białego wytrawnego wina. Życzę smacznego 😉