Leniwe kluski dyniowe

Kluseczki leniwe - któż za nimi nie przepada? Zapraszam na jesienną wersję leniwych klusek - z dodatkiem dyniowego puree. Sama dynia, która jest dość neutralna w smaku, niewiele zmienia smak tych kluseczek. Dzięki jej dodatkowi kluseczki zyskują przepięknego, słonecznego koloru. U mnie kluseczki podane są z dodatkiem bułki tartej, a u Was? 🙂

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

SKŁADNIKI:

  • 250g twarogu półtłustego,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • Do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozgniatamy widelcem przez kilka minut aż stanie się kremowy. Dodajemy do niego jajko i puree z dyni, dokładnie mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli i stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i nożem odcinamy kluski. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotuj kluski około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy je no. Ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu.
  • Kluseczki możesz podać polane śmietanką i posypane cynamonem.
Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe

Leniwe kluski dyniowe





2 komentarzy

  1. Leniwe kluski dyniowe z podanego przepisu wyszły przepyszne.

    • cukiereczek

      Wyglądają pysznie ?

Pozostaw odpowiedź Andżela